La Vanguardia (Català-1ª edició)

El primer gran repunt de passatgers impulsa l’activitat de les aerolínies

La caiguda de viatgers als aeroports es redueix i les companyies confien en l’agost

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

El primer gran augment de passatgers als aeroports espanyols després de la pandèmia ha donat un respir a la indústria aèria, que viu una crisi sense precedents des del març de l’any passat. Per primera vegada en setze mesos la caiguda de viatgers s’ha moderat de manera significat­iva i el trànsit del juliol va recuperar més del 50% dels nivells precovid, segons les últimes dades publicades per Aena.

La demanda per volar havia agafat embranzida al juny, però els megabrots d’estudiants a Mallorca i l’augment disparat de contagis a tot el país, sobretot a Catalunya, van frenar les reserves, la qual cosa feia témer les aerolínies una altra temporada d’estiu negra. Tot i això, -82,3% -87,0% l’activitat s’ha recuperat al llarg del juliol, fins a arribar als 15,1 milions de passatgers transporta­ts als aeroports d’Aena, un 48% menys que el mateix mes del 2019, davant descensos de més del 70% o el 80% en mesos previs. Les perspectiv­es per a l’agost són, a més, positives, assenyalen fonts del sector aeri. Si no es produeixen nous brots i restriccio­ns, les aerolínies esperen tancar l’agost i el setembre amb xifres similars o fins i tot superiors a les del juliol, rellançant així la temporada turística a Espanya.

Els vols nacionals lideren aquesta recuperaci­ó progressiv­a. La demanda en la primera setmana d’agost s’ha concentrat a les Balears, Canàries i Andalusia, indiquen fonts de la indústria, si bé la resta de destinacio­ns de costa també estan funcionant. Ja al juliol, la demanda

de vols nacionals es va disparar i el nombre de passatgers domèstics es va acostar a les xifres precovid, només un 21,7% per sota. Els passatgers en vols internacio­nals, en canvi, creixen a un ritme menor i es van situar un 59,6% per sota.

La tirada domèstica està reconfigur­ant a més el domini de les aerolínies als aeroports espanyols. Vueling, que lidera el mercat nacional espanyol des del 2012, està sortint beneficiad­a d’aquest canvi en la demanda i es bat mes a mes amb Ryanair, líder indiscutib­le fins a la pandèmia en termes totals, per la quota d’activitat més gran.

L’aerolínia d’IAG ha posat a la venda seients al mercat domèstic per sobre de la capacitat del 2019 a Espanya i Itàlia i ha llançat 42 noves rutes. En total (nacional i internacio­nal) ha recuperat un 70% de la capacitat del 2019, amb una forta aposta pel mercat nòrdic després de la crisi de Norwegian.

Ryanair, per la seva banda, confia també en el creixement de la demanda i espera passar dels 9 milions de passatgers transporta­ts al juliol a tot Europa als 10 milions a l’agost, mentre que EasyJet ha augmentat la seva capacitat fins al 60% dels nivells del 2019, davant el 17% del juny d’aquest any. Pel que fa a Iberia, l’aerolínia vola ara a 114 destinacio­ns i per sobre del 60% de la capacitat precovid.

Malgrat aquesta millora significat­iva i les esperances dipositade­s a l’agost, a les aerolínies encara els queda una llarga travessia del desert. Els avions encara no s’omplen com abans de la pandèmia, els moviments d’aeronaus ja superen el 76% de l’operativa prepandèmi­a, i les pèrdues milionàrie­s continuen. Al juliol, el transport aeri encara tenia 6.547 persones en ERTO i el sector només va reincorpor­ar 1.368 treballado­rs, segons dades del Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social.

El nou tipus de demanda sorgida després de la covid no només està modificant el domini de les aerolínies als aeroports espanyols, sinó també el lideratge dels diferents aeròdroms en la temporada d’estiu. L’aeroport de Mallorca va superar per tercer mes consecutiu el de Barcelona com a aeroport amb més trànsit de passatgers, amb 2,4 milions de viatgers (-42,2% respecte al juliol del 2019) davant els 2,3 milions del Prat (-57,6%). En el conjunt de l’any l’aeroport de Barcelona sí que es manté segon en el rànquing espanyol, només superat per Barajas, que al juliol va registrar prop de 2,6 milions de passatgers (-57%).

L’avenç de l’aeroport de Barcelona, objecte d’un intens debat aquests dies pel pacte entre el Govern central i la Generalita­t per ampliar-lo, no ha arribat en canvi als altres dos aeròdroms catalans. Girona i Reus, que el Govern de Catalunya intenta impulsar connectant-los amb el tren d’alta velocitat fins a la ciutat de Barcelona, continuen en caiguda lliure i registren el descens més gran de passatgers de tota la xarxa d’Aena, únicament superats per l’aeroport d’Albacete, on només van viatjar dos passatgers en tot el mes de juliol. Per Girona van passar el mes passat 52.195 persones (-82,3%), mentre que per Reus ho van fer 25.070 passatgers (-87%).

Després de Barajas, Mallorca i Barcelona, els aeroports amb més trànsit de passatgers van ser Màlaga-Costa del Sol, on es van superar els 1,1 milions (-48,9%), Eivissa, amb 925.230 (-30,6%), Alacant-Elx Miguel Hernández, amb 748.456 (-56,5%), Gran Canària, amb 659.133 (-38,3), i València, amb 539.668 (-37,2 ).

Aena, que ahir va liderar les pujades de l’Ibex amb un 2,14%, atribueix aquesta millora de la demanda a l’avanç de la vacunació a Espanya i altres països emissors de turistes.c

Espanya registra al juliol la millor xifra de trànsit aeri des que va començar la pandèmia

Els viatgers nacionals s’acosten a nivells del 2019 i beneficien companyies com Vueling

Més activitat.

 ??  ??
 ?? XAVIER CERVERA ?? L’aeroport de Barcelona (a la imatge) ha recuperat una part de passatgers
XAVIER CERVERA L’aeroport de Barcelona (a la imatge) ha recuperat una part de passatgers

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain