La Vanguardia (Català-1ª edició)

Què cal fer amb aquests afganesos?

El rescat de milers d’empleats torna a qüestionar la missió occidental al país

- FÉLIX FLORES Barcelona MÉS INFORMACIÓ A POLÍTICA

Traductors i intèrprets, conductors, mecànics, criades, netejadore­s, cuineres, guardes, oficiniste­s, auxiliars de l’exèrcit o del funcionari­at internacio­nal, d’ambaixades o i oenagés, transporti­stes, informants, persones de vegades amb diversos acomplimen­ts alhora... Milers d’empleats al llarg d’anys –dos decennis–, tota una economia de guerra que donava les millors oportunita­ts de treball a qui col·laborés amb l’ocupació s’està ensorrant amb l’avanç de la insurgènci­a, que és com els Estats Units i l’OTAN van anomenar eufemístic­ament els talibans, creant la fantasia que es podia pactar una retirada honorable.

Ja ha arribat el moment de la retirada i amb ella el campi qui pugui. No només aquella economia s’enfonsa: els seus protagonis­tes queden immediatam­ent en perill de ser víctimes de les represàlie­s dels talibans.

L’anunci de Joe Biden a primers de mes que no deixaria tirats aquests afganesos i la posada en marxa d’un programa d’asil deu haver pesat en la decisió d’alguns països europeus d’evitar ser assenyalat­s com uns miserables insolidari­s. Només així s’entén que d’una setmana a l’altra almenys Alemanya, Dinamarca i Holanda hagin canviat de criteri.

Alemanya, que pensava deportar 30.000 afganesos, enviarà avions per evacuar “un gran nombre de persones”

Aquests tres estats, junt amb Bèlgica, Àustria i Grècia, havien instat la Comissió Europea a tirar endavant les deportacio­ns d’immigrants o refugiats afganesos. Ara s’han fet enrere. D’altres, sense haver fet soroll, Suècia, Noruega, Finlàndia i França, han aturat les deportacio­ns. De moment.

Alemanya, que pel que sembla té una llista de 30.000 afganesos deportable­s, es va comprometr­e ahir que “un gran nombre de persones”, tinguin passaport o no, siguin evacuades d’aquí a final de mes en dos vols xàrter. Alemanya va tancar la seva activitat a l’Afganistan al juny.

Dinamarca va dir ahir que evacuarà 45 persones. Aquelles que han treballat per a la seva ambaixada en els últims dos anys tindran dret, amb les seves famílies, a dos anys de residència a Dinamarca.

Fora de la UE, la Gran Bretanya ha estat més activa. Va anunciar el 4 d’agost la intenció d’acollir unes 2.500 persones, i unes 1.400, empleats i les seves famílies, ja han partit cap a les illes britànique­s.

Nova Zelanda, que va tenir una missió de reconstruc­ció a la província de Bamian (la dels famosos budes de pedra destruïts pels talibans) i en els últims mesos ha rebutjat demandes d’asil, intenta veure què ha de fer amb 38 antics empleats que potser no serien gaire localitzab­les en haver fugit a les muntanyes.

Per al grup més nombrós, el de les 20.000 persones que van treballar per a l’exèrcit dels Estats Units i que han demanat de ser acollides (sumades les seves famílies, el nombre puja a unes 100.000), el rellotge corre, ja que

Els que no van treballar per al Govern dels EUA directamen­t hauran de fugir primer a un tercer país

els nord-americans abaixen la persiana a Kabul el 31 d’agost. Dos primers grups de 400 persones amb visats especials ja són als Estats Units.

Atesa la gravetat de la situació, Washington ha ampliat l’acollida a afganesos i les seves famílies immediates que poden estar en perill a causa de la seva “proximitat” amb els nord-americans. Però feta la llei, feta la trampa: aquells que no van treballar directamen­t per a institucio­ns del Govern dels EUA sinó per a oenagés o mitjans de comunicaci­ó, per exemple, necessiten de moment cartes de recomanaci­ó dels seus patrons, i el procés és llarg i complex. Aquells que no reuneixen els criteris només poden demanar asil als EUA refugiant-se primer en un tercer país, l’Iran o el Pakistan, llocs a on ja estan anant però que faran encara més difícils els tràmits.

Dels cinc milions de desplaçats interns que hi ha a l’Afganistan, 400.000 són molt recents, segons l’Organitzac­ió Internacio­nal de les Migracions. O, en dades coincident­s del Govern afganès, unes 60.000 famílies han hagut de fugir en els dos darrers mesos, 17.000 de les quals es refugien com poden a Kabul.c

 ?? PAULA BRONSTEIN / GETTY ?? Abdul Rashid Shirzad, amb la seva família a Kabul; la seva petició de visat va ser denegada sense explicacio­ns després d’anys de treball per a l’exèrcit dels EUA
PAULA BRONSTEIN / GETTY Abdul Rashid Shirzad, amb la seva família a Kabul; la seva petició de visat va ser denegada sense explicacio­ns després d’anys de treball per a l’exèrcit dels EUA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain