La Vanguardia (Català-1ª edició)

De l’escó evangèlic a l’assassinat

Una cantant i diputada brasilera és desafurada pel Congrés, acusada de matar el seu marit, també pastor

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Una cinquena part dels membres del Congrés brasiler pertany a la bancada evangèlica, grup parlamenta­ri informal que agrupa els legislador­s que s’han convertit en guardians de la moral més conservado­ra i que van suposar un decisiu suport per a la victòria electoral de l’ultradretà Jair Bolsonaro.

La pastora Flordelis dos Santos era una d’aquest guardians fins dijous, quan va ser destituïda per la Cambra de Diputats, on ni tan sols els seus companys evangèlics es van apiadar d’ella: 437 vots a favor i 7 en contra. Popular també com a cantant de gòspel, Flordelis està acusada de matar el seu marit i fins ara s’escudava en la immunitat parlamentà­ria per evitar la seva detenció. “No hi ha dubte de la participac­ió de la senyora Flordelis en l’assassinat d’Anderson do Carmo”, va dir el ponent de la destitució, Alexandre Leite.

Segons la policia, el crim va ser ordenat per Dos Santos i comès per un dels 55 fills de la parella, Flávio dos Santos Rodrigues, que el 16 de juny del 2019 li va clavar trenta trets al padrastre al garatge de casa seva, a Niterói, a Rio de Janeiro. Sis fills més del matrimoni estan processats per col·laborar en l’assassinat, juntament amb tres persones més.

Fill biològic de Flordelis, Flávio va ser detingut poc després del funeral, desmuntant-se la teoria que el crim havia estat comès per dos homes que van seguir amb moto Do Carmo fins a casa seva. Dos Santos va defensar aquella hipòtesi en el ple de destitució, malgrat les proves en contra seva. “Surto avui d’aquí amb el cap ben alt perquè sé que soc innocent”, va al·legar des de la tribuna. El seu advocat ja va presentar un habeas corpus per evitar la presó.

Anderson do Carmo tenia 42 anys quan va morir i només 16 quan el 1993 es va casar amb Flordelis, que ara té 60 anys; van tenir quatre fills biològics. Adoptat amb 14 anys, Anderson va ser inicialmen­t un més del mig centenar de fills dels quals Dos Santos es va fer càrrec des que va decidir començar a acollir nens i adolescent­s vulnerable­s.

Ella mateixa es va criar a la favela carioca Jacarezinh­o i va acabar fundant el Ministeri Flordelis, una comunitat evangèlica com els centenars d’aquests centres religiosos disseminat­s pel Brasil en els últims anys, que reuneixen més caracterís­tiques de negoci i secta que de centre religiós.

La policia creu que el mòbil de l’assassinat és econòmic, ja que Anderson, que també era pastor, havia aconseguit el control financer del Ministeri i desplaçat Flordelis de la caixa del delme. De fet, els investigad­ors asseguren que Dos Santos ja va intentar en va matar el seu marit diverses vegades enverinant el seu menjar o contractan­t sicaris.

Des del púlpit, Flordelis condemnava l’homosexual­itat o la prostituci­ó però la seva vida privada mostrava una doble moral, com va suggerir Globo TV en una investigac­ió, després de l’assassinat:

Flordelis es va fer popular en adoptar mig centenar de nois, entre ells el que seria el seu marit

participav­a en festes swingers amb el seu marit, oferia sexualment les seves filles a líders evangèlics estrangers i permetia que Anderson abusés també d’elles, a més de les sospites d’haver-se apropiat de més d’un nadó suposadame­nt adoptat.

Després de fer-se famosa per la gran quantitat de fills adoptats, Globo TV va dedicar un telefilm a la seva vida el 2009 i el 2018 va obtenir un escó de diputada. Propera a Bolsonaro, el feu polític del qual també és Rio, la seva història posterior i els detalls del crim servirien per fer una sèrie.c

 ?? CLEIA VIANA / AFP ?? La pastora Flordelis dos Santos, defensant-se dijous des de la tribuna de la Cambra de Diputats
CLEIA VIANA / AFP La pastora Flordelis dos Santos, defensant-se dijous des de la tribuna de la Cambra de Diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain