La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més de 70 morts en els devastador­s incendis del nord d’Algèria

L’onada de calor extrem posa aquest cap de setmana el Mediterran­i en alerta

- ALGER Agències

Bombers i voluntaris lluitaven ahir sense parar contra les flames que assolen el nord d’Algèria en el primer dia de dol nacional decretat per honrar les més de 70 persones que han mort en aquests incendis revifats per la calor extrema que pateix el Mediterran­i de cap a cap.

Vegetació carbonitza­da, bestiar moribund i pobles assetjats: els incendis han sembrat la desolació al seu pas per la regió de la Cabília. Segons informacio­ns recollides pel diari Tout sur l’Algérie, 69 dels morts en una mateixa localitat, Tizi-Uzu. Almenys 30 d’ells eren militars.

“No em queda res. El meu taller, el meu cotxe, el meu apartament. Fins i tot les rajoles estan destrossad­es”, explicava a l’agència AFP un veí que es consolava afirmant que, almenys, havia aconseguit salvar la seva vida i la de la seva família.

Davant la magnitud de la tragèdia, el primer ministre algerià, Aimene Benabderra­hmane, es va desplaçar ahir a Tizi-Uzu al capdavant d’una important delegació ministeria­l per abordar la situació.

L’avanç incessant del foc desespera els algerians fins al punt d’arribar a la violència. Un jove que s’havia desplaçat a la localitat de Larbaa Naz Irazen per ajudar en les tasques d’extinció va ser linxat dimecres per una turba enfurida després que pensessin que estava intentant provocar un incendi. El jove, que no ha estat identifica­t, va ser detingut per un grup de persones que el van lliurar a les forces de seguretat, si bé posteriorm­ent va ser linxat quan era traslladat a comissaria.

Les autoritats algerianes han esmentat la pista criminal. De moment s’han detingut quatre “piròmans”, però fins ara no hi ha més detalls.

No obstant això, el problema més preocupant és la falta de recursos per combatre les flames. Els bombers, soldats i voluntaris

Indignació pel linxament d’un presumpte piròman que al final va resultar ser un voluntari

estan des d’ahir ajudats per dues bombes d’aigua llogades a la Unió Europea. La ràdio pública, per la seva part, va difondre imatges de l’arribada de material a l’aeroport. França també va anunciar que enviarà dues bombes d’aigua i un avió. D’altra banda, el Marroc, que manté amb Alger una relació sovint tensa, va dir que estava a punt per ajudar amb uns altres dos dispositiu­s.

L’onada de calor extrem es deixarà sentir fins al cap de setmana al Magrib. Dimecres, Tunísia va registrar una temperatur­a de més de 50 graus (50,3 C) a la localitat de Kairouan, la més elevada registrada fins ara al continent africà.

A la costa nord del Mediterran­i, Grècia i Turquia han estat els països més afectats les últimes dues setmanes. Després de dies d’incendis dels que encara es recuperen, ara tornen a estar en alerta per temperatur­es històrique­s.

La lleugera caiguda de la temperatur­a i les pluges, encara que breus, han ajudat a l’illa d’Eubea, la més afectada pel foc, on els bombers se centren a sufocar rebrots. Les primeres estimacion­s parlen de 90.000 hectàrees cremades a tot el país, un desastre ecològic sense precedents.

Sicília és un altre dels focus de preocupaci­ó per les altes temperatur­es. La ciutat de Siracusa, al sud de l’illa, va arribar dimecres als 48,8 graus, dada que, a falta de ser confirmada, suposaria un nou rècord a Europa després dels 48 graus d’Atenes el 1977.c

 ?? ABDELAZIZ BOUMZAR / REUTERS ?? Veïns d’un poble proper a Tizi-Uzu proven d’aturar l’avanç de les flames
ABDELAZIZ BOUMZAR / REUTERS Veïns d’un poble proper a Tizi-Uzu proven d’aturar l’avanç de les flames

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain