La Vanguardia (Català-1ª edició)

El creixent malestar pel preu de la llum posa contra les cordes el Govern central

Partits, patronal, sindicats i consumidor­s exigeixen mesures d’impacte immediat

- ASIER MARTIARENA Madrid

Més malament que bé, el Govern central havia aconseguit fins ara sufocar l’incendi provocat per l’esbojarrat preu de l’energia elèctrica. Però des d’ahir el malestar ha transcendi­t les habituals protestes dels grups de l’oposició.

Empresaris, consumidor­s i sindicats comencen a protestar plegats davant l’evidència que l’espiral de preus continua en ascens –avui es batrà un altre rècord– sense que el Govern espanyol sigui capaç de parar-la i, encara pitjor, explicar d’una manera comprensib­le què passa.

La vicepresid­enta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, va començar el matí culpant de la crisi factors externs i fora de l’abast de la Moncloa. Però el quart rècord històric consecutiu del preu de la llum assolit ahir va acabar depassant el feble tallafoc que va contribuir a construir el mateix president

Des d’Europa assenyalen que Espanya té mitjans per evitar l’impacte en les famílies més humils

del Govern central, Pedro Sánchez, la vigília a les Canàries, quan va evitar pronunciar-se sobre aquesta qüestió.

I així van començar a succeirse les crítiques. Algunes fins i tot des del mateix PSOE. L’oposició, el PP, va demanar eleccions per rellevar un executiu “sense idees i que no sap actuar” i va prometre que, en cas de desallotja­r-lo, impulsarà una llei perquè “els consumidor­s paguin només per l’energia consumida”. Per la seva part, Ciutadans va reclamar al Govern espanyol “més solucions i menys pilotes fora”, mentre que Vox li va retreure la seva “incapacita­t per gestionar la política energètica”.

Al setge s’hi va sumar Podem, soci de coalició. El seu coportaveu, Pablo Fernández, va insistir, com ja va fer abans-d’ahir el seu company Pablo Echenique, a organitzar mobilitzac­ions al carrer per forçar el PSOE a actuar contra l’“oligopoli elèctric” que està “estafant” els ciutadans.

Menys contundent­s, però igual d’indigestos, van ser alguns moviments registrats al mateix

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain