La Vanguardia (Català-1ª edició)

La cirereta del pastís

- Antoni Puigverd

El final de Messi té, més enllà de la dimensió esportiva, una lectura simbòlica. És la cirereta d’un pastís depressiu. Crisi de l’Estatut. Feblesa fiscal. Il·lusió independen­tista. Enganys i fantasies. Divisió interna. Dolorós fracàs de setembre i octubre del 2017. 155, condemnes i presó. Carrers exasperats. Decadència econòmica. Abatiment. Indults. L’horrible crisi del coronaviru­s. Pèrdua d’atracció del català entre els que no el tenen com a llengua materna. Crisi d’horitzó i desbandada de models a Barcelona... Fins el Barça s’ha arruïnat en un tres i no res. Potser no ens posaríem d’acord sobre les causes d’aquesta davallada, però els símptomes no es poden negar. Contrasten amb el que fins fa ben poc es proclamava. El món ens mira! La ciutat més atractiva! El millor futbol mundial!

La confitura retòrica segons la qual el Barça havia reinventat el futbol amb Cruyff i Guardiola era el

S’han alçat molts castells en l’aire a partir d’una visió narcisista del país

súmmum del narcisisme català. Per això l’alegre somriure de Messi a París és més que una bufetada als blaugrana. Simbolitza i subratlla l’error de voler alçar castells en l’aire a partir d’una visió narcisista del país.

El narcisisme català és l’altra cara del victimisme i del complex d’inferiorit­at. Potser caldria situar-ne el naixement a l’any 2002 o 2003. Mentre Pujol pactava, prudent, amb Aznar a l’hotel Majestic, eren els socialiste­s i la intel·lectualita­t cosmopolit­a els partidaris de la desmesura egocèntric­a: “Mourem el món!”, deia un dels eslògans de Fòrum 2004. Amb exposicion­s i festes interètniq­ues i uns quants diàlegs savis, Barcelona pretenia pacificar i endreçar el món (de fet només volien arreglar el barri de la Sagrera).

Hi ha tendència a demonitzar només els polítics independen­tistes. S’hi han lluït. Però no s’hi han lluït menys els cosmopolit­es barcelonin­s. I, per descomptat, la dreta política i judicial espanyola des dels anys d’Aznar. Subvertint la possibilit­at d’un bon acord per a Catalunya dins d’Espanya (el boicotejar­an sempre) desinflen molt, per més que Madrid creixi, les rodes d’Espanya. Entre tots plegats han fet un esguerro espantós, que, com la figura pessebrenc­a del caganer, tindrà un llarg protagonis­me entre nosaltres. Presidirà la nostra vida pública i civil fins que no interiorit­zem que l’ambició depèn de la força, i no a l’inrevés.c

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain