La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un deute moral i humanitari

-

Els talibans avancen imparables a l’Afganistan, la qual cosa fa que no només desenes de milers d’afganesos fugin de les seves cases per por de represàlie­s, sinó a més que molts d’ells, que durant gairebé vint anys van treballar per als països de l’OTAN presents a la zona i per als Estats Units, acudeixin desesperat­s a aquest país per sol·licitar un visat i obtenir refugi, sabedors que si es queden, la revenja dels talibans serà inexorable.

Espanya va arribar a l’Afganistan l’any 2002 i des d’aleshores es calcula que més d’un centenar d’afganesos van treballar per a les tropes o els cooperants espanyols, la majoria com a traductors. Ara el Govern central, a través dels ministeris d’Exteriors, Defensa i Interior, elabora un pla amb un ventall de possibilit­ats, des de la concessió d’asil fins a ajuts econòmics. L’Executiu treballa per portar-los a Espanya i està ultimant el cens de peticions, ja que una part dels afganesos que van treballar per a l’exèrcit espanyol continuen a l’Afganistan i d’altres han aconseguit sortir pels seus propis mitjans. Per acceptar les sol·licituds, s’avaluarà si les seves vides corren perill i si han estat declarats objectiu dels talibans, i també que la seva presència no suposa cap perill per a Espanya.

Un grup d’afganesos que van treballar per als militars espanyols ja han demanat ajuda per sortir del país, mentre que uns quaranta més han rebut refugi al nostre país juntament amb les seves famílies i d’altres han obtingut suport econòmic. El Govern espanyol treballa perquè el viatge es dugui a terme com més aviat millor i per comprovar i identifica­r les persones que s’hi han traslladat, així com el tipus de protecció internacio­nal que se’ls donaria, ja sigui l’estatut de refugiat o una altra forma jurídica de protecció internacio­nal.

Els EUA estan tramitant unes 20.000 sol·licituds de visat per a intèrprets, conductors i altres ex empleats afganesos perquè puguin sortir del país abans de finals de mes, quan acabarà la retirada militar nord-americana. Els talibans van prometre al juny no atacar els afganesos que han col·laborat amb les forces estrangere­s, però van afirmar que “han traït l’islam i el país i han de mostrar remordimen­t”. La seva promesa inspira tan poca confiança que milers d’afganesos prefereixe­n fugir a mostrar penediment.

Com els Estats Units, diversos països europeus de l’OTAN, a més d’Espanya, es mouen també per acollir els afganesos que van treballar per a ells, sabedors que tenen un deute moral i humanitari en haver deixat l’Afganistan abandonat a la seva sort després de vint anys de presència militar que no ha servit per a res.c

Espanya ultima un pla per acollir els afganesos que van treballar per a les seves tropes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain