La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els nens vacunats no s’hauran de confinar si hi ha un positiu a l’aula

Salut indica que, si la pandèmia no empitjora a l’agost, s’eliminarà aquesta obligació

- CARINA FARRERAS Barcelona

La vacunació és un respir per a les escoles. Els alumnes que estiguin vacunats amb les dues dosis diran adeu a les pesades quarantene­s si es diagnostic­a un positiu al seu grup bombolla. Salut valorarà la situació abans que comenci el curs, però, si les dades de la pandèmia no empitjoren i els estudiants es continuen vacunant a bon ritme, la quarantena per als immunitzat­s –incloent-hi els que han passat la malaltia fa menys de sis mesos– serà innecessàr­ia.

Ara ja és així per als adults, exempts de confinar-se si han estat contactes d’un positiu. Es considera que estan protegits –parcialmen­t– de contagis i que, si es contagien, passen la malaltia amb símptomes més lleus.

Les escoles “van ser espais segurs” el curs passat i van contenir “exemplarme­nt” els contagis, assegura el pediatre Toni Soriano Arandes, metge adjunt i investigad­or principal del grup de malalties infecciose­s pediàtriqu­es de l’hospital Vall d’Hebron. I ho van fer en una situació molt més complexa que l’actual, amb dades de transmissi­ó més altes i sense població vacunada (els docents no es van començar a vacunar fins al gener). Ara, amb la vacunació de tots els adults i una part dels joves, a més dels immunitzat­s de manera natural perquè han passat la malaltia, i afegint-hi les mesures de prevenció semblants a les del curs passat (grup bombolla, distància, mascareta, neteja i ventilació), la tornada a l’escola serà més tranquil·la, es recuperarà una certa normalitat i es pot preveure una continuïta­t més alta de les classes. De totes maneres, els alumnes no vacunats es continuara­n confinant a casa deu dies si es detecta un infectat al seu grup.

El curs passat les quarantene­s obligaven a seguir les classes a distància tots els alumnes del grup bombolla. I aquest anar i venir ha minvat la qualitat educativa, ja que ha afectat significat­ivament la formació. També va impactar en l’organitzac­ió familiar i la dels centres. I, en general, va suposar un perjudici al benestar emocional, ja afectat per la falta de trobades socials.

El nivell de vacunació de la comunitat educativa a Catalunya ja és alt. Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública, informa que té la pauta completa un 88,8% de tot el personal educatiu, no només professors. Els alumnes d’institut, de 16 a 19 anys, se situen en un 58% amb una dosi i en un 21% amb totes dues. S’espera que entraran completame­nt vacunats sis de cada deu estudiants i que durant el primer mes d’institut s’arribarà a vuit de cada deu. Respecte als més petits, de 12 a 16 anys, ja estan immunitzat­s amb la primera dosi dos de cada deu.

La projecció més optimista de l’Administra­ció és que abans de començar les classes estiguin vacunats pràcticame­nt tots els alumnes (almenys amb una dosi) i els professors, a més de bona part dels pares, cosa que redueix els contagis, les quarantene­s i possibles brots. I disminueix la gravetat en cas de reinfecció.

La variant delta, més contagiosa, va fer eclosió al juny, quan es va acabar el curs escolar i es van relaxar les mesures d’interacció social. I la transmissi­ó de la infecció es va desplaçar cap a les

franges d’edat no vacunades.

Les mesures de prevenció a les escoles s’han relaxat lleugerame­nt respecte al curs passat, però és molt probable que no es puguin relaxar més a causa d’aquesta nova variant més infecciosa. S’esperava poder suprimir l’ús de la mascareta i permetre més interacció social. “Segons les previsions de la comissió de pediatria, les mesures es podrien relaxar si la incidència acumulada del virus és més baixa de 200 (i ara se situa al voltant de 600) i si un 80% dels adolescent­s ja estan vacunats amb pauta completa”, indica Quique Bassat, epidemiòle­g pediàtric a l’institut ISGlobal. “Podríem ser

Els alumnes que no hagin passat la malaltia o no hagin rebut les dosis sí que faran quarantena

La circulació de la variant delta impedeix assegurar la relaxació de les mesures als centres

en aquest escenari al desembre”.

A finals d’agost es reunirà el Ministeri d’Educació i Formació Profession­al amb les administra­cions educatives autonòmiqu­es a la Conferènci­a Sectorial per definir un marc de recomanaci­ons als centres educatius. El Departamen­t d’Educació publicarà una ordre amb els canvis adoptats en les mesures d’organitzac­ió del curs.

En aquest sentit, Educació ja va avançar als centres educatius que es mantindrà la presencial­itat en totes les etapes educatives, es continuara­n establint grups bombolla i hi haurà menys neteja però continuarà la ventilació constant a les aules, una mesura fonamental per evitar contagis. Les entrades i sortides continuara­n sent escalonade­s, però s’eliminarà la presa de temperatur­a.

Els nens de diferents grups estables podran jugar junts al pati, amb mascareta. Els petits podran tornar a portar joguines de casa i a compartir materials. I al menjador es podrà utilitzar la gerra d’aigua i altres estris.

Una altra novetat és la desaparici­ó de la distància als grups estables a les aules dels alumnes d’ESO, batxillera­t i FP que, en teoria, prevalia aquest curs.

D’altra banda, el Govern ha posat en marxa una campanya per animar els estudiants universita­ris a vacunar-se abans que comenci el curs 2021-2022 per augmentar el percentatg­e de joves immunitzat­s, contribuir a la immunitat de grup i garantir la màxima presencial­itat als campus catalans.c

10 15 20

Maig 25 31 5 10 15

Juny 20 25 30 5 10 15

Juliol 20 25 30

 ??  ?? La majoria de les mesures de prevenció a les escoles continuara­n malgrat les vacunacion­s perquè la variant delta és més contagiosa
La majoria de les mesures de prevenció a les escoles continuara­n malgrat les vacunacion­s perquè la variant delta és més contagiosa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain