La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els adolescent­s són claus en la immunitat de grup

La variant delta eleva el llindar a un 85% de la població

- C. FARRERAS Barcelona

La variant delta, molt més infecciosa que les variants inicials, ha elevat el llindar de la immunitat de grup a un 85%, per això els experts epidemiòle­gs insten a vacunar com més aviat millor la franja d’edat vacunable més jove, de 12 a 16 anys, i compensar així les bosses detectades en altres franges d’edat que no s’estan vacunant.

El Grup Col·laboratiu Multidisci­plinari per al Seguiment Científic de la Covid-19 (GCMSC), impulsat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, va recomanar ahir en un comunicat vacunar la població adolescent “com més aviat millor” per aconseguir un “control epidemiolò­gic” de la pandèmia.

“Ara sabem que amb aquell 70% que ens havíem fixat com a estratègia per aconseguir la immunitat de grup no n’hi ha prou i necessitem arribar a un 85%”, va explicar Quique Bassat, epidemiòle­g pediàtric i un dels experts del GCMSC. “I una alta participac­ió dels adolescent­s poden contribuir a assolir-la”, assenyala.

Així, el GCMSC proposa d’immunitzar la franja d’edat

Més de 80 anys 70-79 anys 60-69 anys 50-59 anys 40-49 anys 30-39 anys 20-29 anys 27,1% 12-19 anys 35,9% 6,0% de 12 a 17 anys “en un percentatg­e que varia en funció de la cobertura vacunal que s’aconseguei­xi en la població adulta i la transmissi­bilitat del virus”. Amb models matemàtics elaborats per Clara Prats i Martí Català, investigad­ors del grup de Biologia Computacio­nal i Sistemes Complexos (BIOCOM-SC) de la UPC, calculen que “si el nivell de vacunació de la població adulta no supera el 70%, seria necessari vacunar entre un 30% i un 50% de la població entre 12 i 17 anys”, afegeixen.

En cas d’assolir-se el 50% dels joves es podria aconseguir també el “control funcional de la pandèmia”, és a dir, una reducció significat­iva dels casos amb gravetat i que requereixe­n hospitalit­zació, i s’acceptaria

Una vacunació superior a un 30% o 50% de 12 a 16 anys evitaria haver de protegir els més petits

una transmissi­ó residual del virus.

Actualment hi ha un 61% de població espanyola amb la dosi completa, després que s’hagin administra­t 60 milions de vacunes.

De moment, la vacunació en el grup de menys edat va de pressa. A Catalunya, la primera setmana que han pogut rebre la primera dosi, ja se n’han vacunat un 20%. Però no és així en altres comunitats autònomes que no han començat encara a protegir els menors. “Aquesta primera dada de sortida és boníssima com a indicador, però hem de veure com evoluciona perquè és un grup impredicti­ble, que requereix consentime­nt verbal per vacunar-se i es nodreix de les xarxes socials per informar-se”, apunta Bassat, que recorda que la vacuna protegeix de passar la malaltia, que en el cas d’aquestes edats no és greu, però també protegeix de patir el covid persistent que afecta entre el 5% i el 15% de la població adolescent. “Si aconseguim la immunitat de grup, els nens de menys de 12 anys no hauran de vacunar-se”, indica.

Un dels objectius que es persegueix, explica l’epidemiòle­g, és evitar la mutació del virus cap a variants més perilloses o que posin en risc la població infantil.

 ?? CHEMA MOYA / EFE ?? Vacunació ahir a l’hospital Enfermera Isabel Zendal, a Madrid
CHEMA MOYA / EFE Vacunació ahir a l’hospital Enfermera Isabel Zendal, a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain