La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els menors de 65 que hagin passat la covid només s’esperaran 2 mesos per vacunar-se

L’abundància de dosis porta Salut a trepitjar l’accelerado­r en tots els grups

- ANA MACPHERSON Barcelona

Els que hagin passat la covid i tinguin menys de 65 anys podran demanar cita per vacunarse quan faci dos mesos que van donar positiu. Fins ara se’ls administra­va la dosi de la vacuna –que s’afegia a la immunitat natural per haver passat la infecció– al cap de sis mesos. Els de més de 65 anys i amb patologies de risc sí que la rebien abans. Ara s’igualen.

Aquests sis mesos era el termini que es calculava per assegurar, d’una banda, que la persona mantenia la resposta immunitàri­a alta i, de l’altra, que no es prenia el lloc en la vacunació a algú amb més risc si s’infectava.

L’abundància de vacunes d’aquest mes suprimeix aquesta excepció, perquè tota la població de més de 12 anys té l’opció de completar la pauta. Salut afirma que és molt important que tants ciutadans com sigui possible arribin a la tardor, i als virus respirator­is habituals en aquesta estació, amb la màxima protecció. Millor si la pauta completa s’assoleix abans que a mitjans de setembre els nens tornin a l’escola, els adolescent­s i joves als instituts i a les universita­ts i la resta de població activa pugi als autobusos, el metro i els trens i comparteix­i espai reduït amb moltes altres persones.

Salut trepitja l’accelerado­r de les vacunes en totes les direccions possibles. A més d’obrir a les tardes per vacunar sense cita prèvia, per captar els que no trobaven el moment, no aconseguie­n una cita que encaixés amb l’horari laboral o no s’espavilave­n amb internet, aquest cap de setmana s’organitza una Marató sense cita al centre comercial 300 200 100 600 450 300 150 0

LA VANGUARDIA Splau de Cornellà. Avui divendres, de 15 h a 20 h, i dissabte, tot el dia, de 10 h a 20 hores, les franges amb més afluència de públic. S’obre per a tots els més grans de 12 anys que necessiten primera dosi, no per a les segones.

L’oferta de cites i punts de vacunació està en aquests moments al màxim, expliquen fonts de Salut. Milers d’infermeres i administra­tius han deixat de banda vacances i hores de descans per donar l’empenta definitiva a la vacunació amb l’objectiu de frenar com més aviat millor la circulació del virus. Però, malgrat l’esforç de tantes persones, un 10% dels que havien demanat cita no s’hi van presentar: els sanitaris es van quedar amb les injeccions preparades i sense posar.

A Catalunya la cinquena onada continua en descens en el nombre de nous infectats, però,

Les ucis semblen assolir l’‘altiplà’ que precedeix el descens, però encara hi ha 559 malalts crítics

tot i això, l’última setmana s’han registrat 16.400 positius. Segons les dades que publica cada dia l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries, Aquas, s’aprecia per fi una petita baixada en el nombre de pacients crítics a l’uci: ahir es van comptabili­tzar 559 malalts davant els 580 i els 598 dels dos dies anteriors. I es veu una tendència a formar altiplà, cosa que sol precedir la baixada.

Però al CatSalut, la seva directora, Gemma Craywincke­l, es mostrava cauta ahir a RAC1. Creu que aquest descens és poc fiable perquè els últims deu dies hi ha hagut fluctuacio­ns importants, amb l’arribada de fins a deu casos en poques hores.

Les xifres d’ahir mostren una situació semblant a la de dies abans amb un lleu descens: 2.629 nous contagis, 1.790 hospitalit­zats i 29 persones mortes.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain