La Vanguardia (Català-1ª edició)

Així són els símptomes de la delta

Les manifestac­ions del virus en vacunats i en no vacunats són una mica diferents; el projecte britànic ZOE les ha monitorade­s

- AITANA PALOMAR S. Barcelona

Amb l’arribada de les vacunes i les variants del coronaviru­s, els paràmetres amb què fins ara ens havíem guiat en la pandèmia han canviat. La variant delta s’ha escampat per Europa fins a convertir-se en la dominant i, a causa de la seva alta capacitat de transmissi­ó (és més del doble de contagiosa que no pas el virus original), ha arribat fins i tot a infectar gent vacunada.

El projecte ZOE Covid Study del Regne Unit, desenvolup­at al King’s College de Londres i cofundat per Tim Spector, ha analitzat els símptomes de més de quatre milions de voluntaris per monitorar l’evolució de les manifestac­ions de la malaltia al llarg de la pandèmia. Amb els resultats han pogut diferencia­r els símptomes que presenten les persones contagiade­s de coronaviru­s que tenien la pauta completa de vacunació i els que tenen les que només porten una dosi.

Els indicis observats en les persones vacunades amb la doble dosi que han donat positiu de la variant delta són: mal de cap, secreció nasal, esternuts, mal de coll i, poques vegades, pèrdua de l’olfacte i el gust.

Els infectats que només tenien una dosi de la vacuna també han mostrat els símptomes de mal de cap, secreció nasal, mal de coll, esternuts i, a més a més, una tos seca bastant persistent.

D’altra banda, en les persones contagiade­s per la variant delta que no han rebut cap dosi de la vacuna s’ha observat mal de cap i de coll, secreció nasal i tos persistent, pèrdua de l’olfacte, febre i, finalment, dificultat­s per respirar.

Gràcies a aquest estudi han pogut confirmar que, malgrat que la majoria dels símptomes coincideix­en, les persones que tenen una o dues dosis de vacunació pateixen tant els símptomes com la malaltia de manera molt més lleu i es recuperen més ràpid i millor. Per tant, encara que les vacunes no eviten completame­nt que les persones es contagiïn de coronaviru­s, sí que redueixen la simptomato­logia greu.

També han observat que els esternuts són un dels símptomes més comuns entre la gent vacunada que dona positiu en covid, a diferència dels no vacunats, que no solen presentar aquesta manifestac­ió.

L’estudi ZOE és una iniciativa sense ànim de lucre que es va llançar a finals de març del 2020 per donar suport a la recerca vital de covid. “Amb més de 40 descobrime­nts científics publicats, el ZOE Covid Study és una font fonamental d’informació sobre el coronaviru­s per als investigad­ors sanitaris, els governs i el públic”, ha assegurat el cofundador i professor d’epidemiolo­gia del King’s College, Tim Spector.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain