La Vanguardia (Català-1ª edició)

TikTok continua escalant i supera Facebook com a app més descarrega­da

- ANTONI LÓPEZ TOVAR Barcelona

Un intrús en l’imperi de Mark Zuckerberg. En la seva breu però triomfant carrera, TikTok s’ha convertit en l’app més descarrega­da del món. Segons una enquesta global de Nikkei Asia, la xarxa social d’origen xinès, que el 2019 ocupava la quarta posició, es va enfilar al primer lloc de descàrregu­es el 2020, i va superar Facebook, WhatsApp, Instagram i Facebook Messenger, els vaixells insígnia del magnat dels Estats Units.

Malgrat el bloqueig imposat per l’administra­ció de Donald Trump l’any passat, al·legant riscos per a la seguretat nacional, la política exterior i l’economia dels EUA, TikTok va capitalitz­ar l’increment en el consum de xarxes socials durant els confinamen­ts provocats per la pandèmia. Segons la plataforma Statista, el 2020 es va descarrega­r més de 315 milions de vegades. L’aplicació, propietat de l’empresa ByteDance, amb seu a Pequín, va saber fusionar els punts més forts d’Instagram, Facebook i Twitter per seduir els adolescent­s.

TikTok permet crear vídeos musicals o humorístic­s curts, amb centenars de filtres visuals per decorar els continguts. Una eina irresistib­le per a la generació Z.

Els motius del seu èxit són diversos, apunta Silvia Martínez, professora de la Universita­t Oberta de Catalunya i experta en xarxes socials. “Entre d’altres, fer servir la imatge, la simplicita­t d’ús i que ofereix una gran varietat de continguts, ràpids de consum però molt enfocats a l’entretenim­ent. Les possibilit­ats de distracció amb vídeos breus ha anat atraient cada vegada un perfil més ampli d’usuaris, fins i tot avançant cap a la franja d’edat dels joves i no només dels adolescent­s”.

La potència lúdica ha estat la gran arma de TikTok, però el seu creixement exponencia­l ja és una cosa ben seriosa. “Potser

aquesta xarxa és vista com la més lleugera o la més frívola, la que vehicula continguts de menys substància, però això també està canviant”, explica Josep Lluís Micó, vicedegà de la facultat de Comunicaci­ó Blanquerna. “Des del moment en què obté més i més descàrregu­es, visualitza­cions i usuaris registrats, no hi ha empresa ni institució que la ignori. Tothom hi fa atenció. Hi ha generadors i distribuïd­ors de continguts que són prou imaginatiu­s per ampliar la base d’aquesta xarxa amb idees que

Segons els experts, el monopoli de les empreses de Zuckerberg continua sent ben poderós

fan que un material aparentmen­t més seriós acabi tenint una certa acollida”.

Per fer front a TikTok, Zuckerberg ha llançat Reels, una eina dins d’Instagram que permet fer vídeos curts amb efectes i filtres. Fins a quin punt l’aplicació xinesa és un perill per al domini empresaria­l dels Estats Units a les xarxes? “Que Facebook hagi perdut el monopoli a gran escala que va tenir en el seu moment no vol dir que no sigui una plataforma poc influent. De les xarxes socials és la més vàlida per fer negocis, i encara la tenen molt en compte moltes empreses, començant pels mitjans de comunicaci­ó per arrossegar lectors cap a les seves pàgines”, indica Micó.

Segons l’opinió de Martínez, “les grans companyies, en la seva pugna per mantenir els usuaris actius a les seves plataforme­s, de manera natural intentaran absorbir la competènci­a o adoptar solucions semblants a les de la competènci­a que ofereixin serveis que puguin continuar donant resposta als nous gustos i canvis en els hàbits de consum de continguts”.c

 ?? CÉSAR ARXINA / EP ?? Indicacion­s d’obligatori­etat del certificat covid en una marisqueri­a de la Rúa da Raiña
CÉSAR ARXINA / EP Indicacion­s d’obligatori­etat del certificat covid en una marisqueri­a de la Rúa da Raiña
 ?? EP ?? Un usuari consulta un vídeo de TikTok al mòbil
EP Un usuari consulta un vídeo de TikTok al mòbil

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain