La Vanguardia (Català-1ª edició)

Golejada dels jutges contra el passi covid en bars: 4-0

El Superior de Galícia tomba l’exigència decretada per Feijóo igual que altres tribunals a les Canàries, Cantàbria i Andalusia

- S. QUADRADO Barcelona

Han estat quatre els governs autonòmics que ho han intentat, i fins i tot l’han arribat a aplicar uns quants dies, però han fracassat. El passi covid per entrar a bars i restaurant­s, en les seves diferents accepcions autonòmiqu­es, s’ha estimbat contra el mur de la Justícia, que ha intervingu­t a petició de sectors hotelers i per l’absència d’una llei estatal marc que ho reguli.

Ahir va ser Galícia la que va haver de posar el fre a l’exigència d’aquest certificat que acredita que s’està vacunat o lliure de covid després de rebre el no del Tribunal Superior de Justícia (TSXG). Ja ho havien fet els seus col·legues als tribunals superiors de Cantàbria, Andalusia i les Canàries.

La Xunta va decretar el 22 de juliol l’obligació de presentar el certificat de vacunació, una prova negativa de covid o un document que acredités que s’ha passat la malaltia per accedir als locals de lleure nocturn de concellos en nivell de risc mitjà-baix i mitjà, ja que els d’alt i màxim no poden obrir. El TSXG va tombar ahir l’exigència perquè entén que no es va sol·licitar una autoritzac­ió judicial per això i, per tant, “manca de vigència”. La interlocut­òria no entra en el fons jurídic.

La Junta va decidir imposar l’ús del passaport covid europeu, PCR o antígens negatiu als locals de lleure nocturn per accedir a interiors des del 3 d’agost. El Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia, Ceuta i Melilla va considerar que no eren mesures “idònies ni proporcion­ades” per evitar contagis i que el requisit podia afectar drets fonamental­s com la vulneració de dades personals o el principi de no-discrimina­ció.

Segons ordre del 22 de juliol, es volia exigir el certificat de vacunació en hostaleria, centres de lleure i esport a les illes en nivell 4 d’alerta. El Superior de Justícia canari el va anul·lar al·ludint a la jurisprudè­ncia tant del Constituci­onal com del Tribunal Europeu de Drets Humans, que consideren les dades relatives a la salut compreses dins del dret a la intimitat.

GALÍCIA.

ANDALUSIA.

CANÀRIES.

CANTÀBRIA.

S’han necessitat dos pronunciam­ents judicials consecutiu­s per deixar sense efecte el passi covid per a locals d’hostaleria vigent des de dijous, dia 5, en nivells 3 i 4 de risc. Com que es va deixar sense efecte el semàfor de nivells de risc, també va decaure de retruc el certificat.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain