La Vanguardia (Català-1ª edició)

El gran desplegame­nt i l’Ebre paren el primer foc de l’onada de calor

L’incendi de la Pobla de Massaluca obliga a mobilitzar tots els efectius dels bombers

- ESTEVE GIRALT La Pobla de Massaluca MÉS INFORMACIÓ EN LES PÀGINES 2 I 3

El pitjor dels escenaris previstos a la Pobla de Massaluca, un incendi d’alta intensitat al mig de l’onada de calor, amb el termòmetre escalant fins als 42 graus, amb humitats baixíssime­s, per sota d’un 30%, ratxes de vent de 30 quilòmetre­s per hora i una zona forestal i de vegetació de difícil accés. En un territori tan hostil, tres grans aliats.

El primer, la proximitat amb l’Ebre, una barrera natural. El segon, la proximitat amb el pantà de Riba-roja i el Matarranya, on van poder carregar aigua els mitjans aeris. El tercer, la no simultaneï­tat de focs importants ahir a la tarda a Catalunya i l’Aragó, una de les grans amenaces, cosa que va permetre concentrar efectius i esforços fins a la mitjanit a la Pobla de Massaluca (Terra Alta), al primer gran incendi d’aquesta onada de calor.

Al final, el foc, amb un potenci- al immediat per devastar 450 hectàrees i avançar desfermat cap a l’Aragó si aconseguia saltar l’Ebre, en va calcinar unes 75 de massa forestal. Poc si es compara amb l’alarma provocada per un incendi d’altíssima intensitat.

Entre els bombers catalans (115) i els aragonesos (28), amb el suport del Ministeri per a la Transició Ecològica, van treballar de valent mig centenar d’efectius, entre vehicles i dotacions terrestres (32), i disset mitjans aeris, entre helicòpter­s i hidroavion­s. Un desplegame­nt enorme.

Van sumar tot el seu potencial d’extinció per parar l’avanç de les flames a l’espai natural protegit dels Tossals d’Almatret i Riba-roja.

“El foc ha arribat a pocs metres de l’aigua, i això ha estat una sort”, va explicar Antoni Ferré, alcalde de la Pobla de Massaluca. Va arribar a cremar bosc de ribera, però va topar amb l’Ebre.

El riu, que va acabar sent un aliat, va centrar part de l’estratè- gia dels bombers per confinar les flames. El foc es va poder estabi- litzar abans de la mitjanit i que- darà controlat previsible­ment aquest matí.

L’incendi va obligar a desallotja­r unes 40 persones del càmping Port Massaluca i traslladar-les al poliesport­iu de Faió, en territori aragonès. El foc no va amenaçar cap nucli habitat. També es va interrompr­e la circulació de trens.

Les flames van començar, en circumstàn­cies que s’estan investigan­t, a prop d’aquesta carretera local (T-7231) i de l’estació de trens local. El primer avís

Bombers

Un càmping amb 40 persones i una explotació agrícola, desallotja­ts després de cremar 75 hectàrees

Més de 50 dotacions, entre bombers catalans i aragonesos, treballen de valent per contenir les flames

el van rebre els bombers al voltant de les dues de la tarda i el foc va créixer amb rapidesa i virulència, a prop del riu Matarranya i el càmping.

Els bombers van sumar tots els efectius possibles en aquest escenari que, a més, presentava un altre enemic. Les previsions meteorològ­iques van alertar els equips d’extinció d’un empitjoram­ent de les condicions al voltant de les vuit del vespre, amb tempestes seques, un risc afegit per encendre més focus. Les tempestes per fortuna es van dissipar amb rapidesa.

La feina dels mitjans aeris va ser clau, segons va destacar Ricard Expósito, cap dels bombers a l’àrea d’emergèncie­s de les Terres de l’Ebre, que també va subratllar la importànci­a de poder carregar aigua molt a prop, al riu i el pantà. “Estem molt contents, hem aconseguit contenir el foc i que no salti cap a l’Aragó”, va explicar. Les altes temperatur­es de la nit, amb humitats inusualmen­t baixes, van obligar a continuar amb un fort reforç de guàrdia dels equips terrestres durant tota la matinada, en espera que aquest matí i amb l’ajuda dels mitjans aeris el foc es pugui controlar i extingir.

 ?? CEDIDA A ACN / ACN ?? Les flames van afectar un espai natural protegit al costat de l’Ebre i un dels seus afluents, el Matarranya, a prop del pantà de Riba-roja
CEDIDA A ACN / ACN Les flames van afectar un espai natural protegit al costat de l’Ebre i un dels seus afluents, el Matarranya, a prop del pantà de Riba-roja
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain