La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lleida, el forn de Catalunya

La localitat de Sant Romà d’Abellà, al Pallars Jussà, va registrar la temperatur­a més alta, gairebé 41 graus; la capital va arribar als 40 a les 18.30 hores

- PAU ECHAUZ Lleida

El petit poble de Sant Romà d’Abella, al Pallars Jussà, ahir va ser la localitat amb la temperatur­a més alta de la demarcació de Lleida, 40,9 graus a les 16.30, seguida de Tremp, amb 40,8; Llimiana, amb 40,5, i Artesa de Segre, amb 40. En comarques ja per si caloroses com les Garrigues, es va arribar als 39,1, a la localitat del Soleràs. A Lleida ciutat, mentre que els termòmetre­s d’algunes farmàcies marcaven 42 graus, el registre oficial facilitat per l’Agència Estatal de Meteorolog­ia (Aemet) era de 40 justos a les 18.30, amb una humitat d’un 27% i un vent del nord-oest de 8 km/h.

La dada és una de les més elevades que s'han aconseguit en un mes d’agost en la història meteorològ­ica de la capital dels últims 81 anys. Es tracta d’una temperatur­a alta per a una zona on la calor és sufocant a l’estiu, però sorprenent perquè segons les estadístiq­ues de l’Aemet la ciutat només ha superat els 40 graus en dues ocasions a l’agost, el 2007 (40,8) i el 1987 (40,6), i no ha arribat mai als 41 en aquest mes, segons els registres que fan des del 1940. Cal destacar que Lleida va arribar als 43,4 graus el 29 de juny del 2019, que ara per ara és la temperatur­a més alta registrada oficialmen­t.

Tant a la capital com a les comarques limítrofes, l’onada de calor va ser rebuda amb resignació i amb els serveis de Protecció Civil en alerta. La nit anterior, com un avís de la inclemènci­a que s’acostava, la capital va patir, entre les 22.30 hores i la una de la matinada, l’impacte d’una columna d’aire calent que va baixar des de la base d’alguns núvols i que es va traduir en episodis de vent que van superar els 84 km/h i van ocasionar la caiguda de nombroses branques de grans arbres. Segons les dades de l’Aemet, la temperatur­a nocturna va arribar fins als 31,8 graus a la una de la matinada de dijous.

La calor es va notar en menys afluència de persones pels carrers i en més ús del transport públic. Al mercat setmanal dels dijous, al Camp d’Esports de Lleida, els venedors van notar gran afluència a primera hora del matí i pocs clients a mesura que el sol guanyava altura. La situació es va tornar asfixiant a partir de les tres de la tarda, quan els carrers es van buidar de vianants. Al matí, en un dels punts més calorosos de la ciutat, el turó de la Seu Vella, els escassos turistes buscaven l’ombra que ofereix el monument i les pedres exposades al sol cremaven. Amb tot, dos visitants de Tarragona, en Paco i la Cori, es van atrevir a pujar a peu al monument i van agrair el contrast de temperatur­es que oferia l’interior de l’antiga catedral amb una diferència de fins a deu graus respecte de l’exterior, un recinte aïllat per grans murs i poca llum.

A llocs que l’Ajuntament considera refugis climàtics, com els parcs dels Camps Elisis i la Mitjana, pròxims al riu, hi havia molt poca afluència de gent, mentre que les piscines municipals van registrar una xifra més alta d’inscrits, sobretot joves.

Al camp, els temporers que cullen la fruita combaten l’onada de calor amb molta aigua per no deshidrata­r-se, un bon barret de palla i, si fos possible, la reducció de la jornada. Segons els agricultor­s aquesta mà d’obra “està d’allò més habituada a treballar en aquestes condicions i, entre fruiters, sempre hi ha més ombra i alguna brisa que ajuda a fer més suportable la feina”.c

Els temporers combaten la calor amb molta aigua i, si fos possible, la reducció de la jornada laboral

 ?? MIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING ?? Un temporer collint préssecs ahir en un camp de Torres de Segre
MIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING Un temporer collint préssecs ahir en un camp de Torres de Segre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain