La Vanguardia (Català-1ª edició)

Muntanya tancada, tothom a la piscina

Els visitants del parc natural del Montsant es refresquen atesa la impossibil­itat de fer excursions

- ESTEVE GIRALT La Morera de Montsant / Siurana

Amb el termòmetre pujant per sobre dels 35 graus, en plena onada de calor i amb tots els accessos al parc natural de la Serra de Montsant tancats pel risc extrem d’incendi forestal, els visitants de la zona, nombrosos en aquesta època de l’any, van haver de buscar alternativ­es ahir. Davant la impossibil­itat de fer excursions i activitats en plena natura, els turistes van trobar a les piscines municipals un alleujamen­t a la calor i l’avorriment.

“Avui no toca fer excursions. Expliquem als que ens visiten que els accessos a la muntanya estan tancats; val més que tothom se’n vagi a la piscina a fer el vermut”, deia al migdia Joan Olivé, al capdavant del refugi de la Morera de Montsant (Priorat).

Al costat d’aquest refugi de muntanya, al mateix poble i a prop de l’església, diverses desenes de persones es refrescave­n, abans d’anar a dinar, a la piscina municipal. D’altres feien el vermut al bar, a molt pocs metres de l’aigua. A dos quarts de tres, tothom a taula i piscina buida.

L’aigua es va convertir en el fil conductor de la majoria dels visitants de la serra del Montsant i els voltants, atrets gairebé tots per les sortides a la natura. Fora del parc natural i de les seves fortes limitacion­s pel risc extrem d’incendi, però només a uns quants minuts amb cotxe, el pantà de Siurana (Priorat) es va convertir en un altre gran refugi de la canícula. Malgrat que el Siurana també baixa escàs a l’estiu, amb una batalla oberta per defensar el seu cabal ecològic, diversos centenars de turistes es concentrav­en ahir al migdia a la vora del pantà.

“Buscàvem aigua i no volíem anar a platges que són plenes de gent”. Així resumia l’Emilie, de la Bisbal del Penedès però originària dels Estats Units, la decisió de passar el dia banyant-se en un pantà sota un para-sol. Amb el seu fill, el seu marit, el gos i una amiga van decidir que ahir era el millor dia per visitar la zona i canviar d’aires.

Per a la Pilar i la Isabel, mare i filla de Reus, però estiuejant­s a Ulldemolin­s, al Priorat, passar la jornada al pantà de Siurana és molt més quotidià. “És la nostra platja”, diu la Isabel mentre una vintena de caiacs

El pròxim pantà de Siurana es converteix en un altre gran refugi de la canícula per a centenars de turistes

recorrien el desitjat embassamen­t.

Més a prop de la presa, en una imatge impactant, aprofitant una riba més generosa, en Juan Carlos i en Mateo, pare i fill de Barcelona, ben untats de crema i prenent un refresc, passaven l’estona jugant sota el para-sol. “Hem vingut aquí per canviar”.

Molts dels que hi anaven per banyar-se portaven bastons de trekking, banyador, tovallola i xancletes en lloc de botes de muntanya. Canvi de plans per la calor i les restriccio­ns. En plenes vacances, poca acritud i molta filosofia.

De tornada a la Morera de Montsant, parada a Cornudella, destinació estrella dels escaladors quan no fa calor i les condicions són propícies. Terrasses plenes i més èxode cap a la piscina.

“Recomanem als visitants que facin turisme als pobles, que aprofitin per fer visites culturals, com anar a la cartoixa d’Escaladei”, deia un dels responsabl­es de l’oficina d’informació del parc natural de la Serra de Montsant.c

 ?? XAVI JURIO ?? La piscina de la Morera de Montsant, al cor del parc natural, va acollir ahir veïns i forasters amb ganes de remullar-se
XAVI JURIO La piscina de la Morera de Montsant, al cor del parc natural, va acollir ahir veïns i forasters amb ganes de remullar-se

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain