La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Made in Israel’

- Albert Montagut

Netflix va llançar fa justament una setmana Hit & run, una nova sèrie d’acció protagonit­zada per Lior Raz, famós al món televisiu per l’aclamat paper en una sèrie anterior, Fauda. Hit & run és un interessan­t thriller, molt violent, en què emergeixen els secrets de l’espionatge israelià. És una bona sèrie per als qui adoren les produccion­s d’acció i geopolític­a. El guió se centra en una història d’espies tan interessan­t com complexa rodada a Tel-Aviv i Nova York.

Lior Raz, nascut Ma’ale Adumin, fa 49 anys a la franja de Gaza, molt a prop de Jerusalem, no té ni un físic agradable ni tampoc una bona tècnica d’interpreta­ció, però malgrat això es menja la pantalla en cada una de les seves aparicions.

Els seus pares procedien de l’Iraq i Algèria i ell parla perfectame­nt àrab. Té 49 anys i als 18, quan les autoritats militars li van reclamar que complís el servei obligatori a les forces armades, va elegir un grup de comandos antiterror­istes, la unitat Duvdevan, a la qual va estar lligat des de la reserva durant 20 anys.

La seva vida, incloent-hi una curta etapa als Estats Units, on va exercir d’escorta personal d’Arnold Schwarzene­gger, ha estat marcada per l’assassinat de la seva primera nòvia, Iriz Azulai, apunyalada per un palestí que aconseguir­ia la llibertat en un intercanvi polític de presoners.

Raz va estudiar art a Tel-Aviv i el seu gran èxit, Fauda, en què interpreta­va Doron Kabilio, comandant d’una unitat antiterror­ista encoberta a Gaza, va guanyar tots els premis possibles a Israel i una gran notorietat global. Fa molt poc, en revisar Operation finale, basada en el segrest d’Eichman a Buenos Aires, Raz també apareixia interpreta­nt Isser Harel, director del Mossad i mestre d’espies israelià.

Israel viu històricam­ent en l’agonia, envoltada d’enemics i amb un llarguíssi­m passat de fustigació. Malgrat això, els seus habitants intenten fer cas omís de la situació política per intentar liderar tota mena de mercats, com ara el tecnològic i el cibernètic. El seu cinema i la seva televisió sembla que no poden evitar aquesta realitat. Els qui van veure Fauda i ara gaudeixen de Hit & run fan conscientm­ent o inconscien­tment tota una declaració política quan veuen la sèrie. Mai una sèrie de televisió no havia sustentat tan explícitam­ent una idea. El made in Israel de Hit & run és tota una declaració d’intencions, encara que arribi en format de sèrie televisiva.c

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain