La Vanguardia (Català-1ª edició)

El castís i l’antic

El consagrat trio Forma Antiqva porta al Festival de Torroella el seu ‘Farándula castiza’ amb els sons de l’Espanya del segle XVIII

- LOLA CATALAN Barcelona

El conjunt barroc Forma Antiqva, centrat en els tres germans Zapico, arriba aquesta nit al Festival de Torroella de Montgrí amb el seu nou espectacle Farándula castiza. L’ensemble s’embarca en un recorregut pel paisatge sonor espanyol, sobretot de Madrid, al voltant del 1750. Tal com expliquen els tres germans, “en aquella època a Madrid hi ha una bullícia de creativita­t molt interessan­t, amb influèncie­s d’Itàlia, França... que xoquen amb allò que és castís, amb la música pròpia com les tonades i les nadales”.

Per als Zapico aquell moment de gran creativita­t musical és “d’enorme interès”, i van decidir centrar-hi un concert: “Al final la música d’aquell moment es va convertir en una música mestissa, molt diferent de la que s’estava fent a la resta d’Europa i molt nostra”.

Forma Antiqva reivindica amb aquest projecte el valor de l’art i la música del país: “el nostre patrimoni musical no és Bach, ni

Händel, ni falta que fa. La idea és reclamar una mica més d’atenció al que és nostre, que sembla que tot allò de fora és millor i que estem sempre angoixats. Volem donar-nos la importànci­a que ens mereixem, tant intèrprets com creadors espanyols”.

El programa inclou peces de grans compositor­s espanyols com José de Nebra, Nicolás Conforto i Vicente Baset, entre d’altres, però els germans Zapico també es volen fixar en altres aspectes de la música: “El projecte de Farándula castiza intenta d’alguna manera posar l’accent no només en el contingut, que és la música que toquem, sinó també al continent, en la manera com fem aquella música i com la interprete­m. Li intentem donar la màxima creativita­t i imaginació perquè l’oient la noti molt pròxima i la pugui entendre fàcilment, i que totes les emocions que retratem amb la música arribin d’una manera molt ferma i clara”.

Pel que fa a un estil Zapico ,els tres coincideix­en: “No volem que els nostres concerts siguin una successió d’obres, sinó que volem crear una història que sigui fàcilment comprensib­le per al públic, que estableix les emocions que volem transmetre”.

L’ensemble Forma Antiqva va néixer fa més de vint anys i està considerat un dels més importants i influents de la música clàssica a Espanya. Amb una formació variable que inclou del trio a l’orquestra barroca, els tres germans asseguren que compten amb “un cercle de músics molt fidels al nostre credo, i amb ells anem al final del món”. Els tres ho aprecien molt, ja que “l’entrega que nosaltres els donem també la rebem i això es veu a l’escenari, la gent sap percebre aquesta unió”.c

El programa inclou peces de compositor­s espanyols com José de Nebra, Nicolás Conforto i V. Baset

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain