La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els carburants toquen màxims quan el consum de petroli apunta caigudes

- PILAR BLÁZQUEZ Madrid

Torna un clàssic d’estiu: a les portes d’una de les operacions sortida amb més moviments de la temporada, la del 15 d’agost, el preu dels carburants torna a escalar. Omplir el dipòsit aquest any serà un 22,5% més car que durant aquestes mateixes dates de l’any passat si s’utilitza gasolina i un 19,8% més si s’utilitza gasoil.

En concret, el litre de gasolina s’ha situat durant la segona setmana d’agost en 1,420 euros, un 0,2% per sobre de la setmana passada, segons les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea. El litre de gasoil ha arribat a 1,270 euros, el preu més alt des del novembre del 2018.

Aquestes dades es van conèixer ahir, el mateix dia que l’Agència Internacio­nal de l’Energia (AIE) va revisar a la baixa les seves expectativ­es de creixement de la demanda de cru per a la resta del 2021 davant l’impacte de les noves variants de la covid en el ritme de la recuperaci­ó mundial.

El mes de juny la demanda de petroli es va veure impulsada per l’increment de mobilitat a Amèrica del Nord i Europa, però aquell augment del consum “va revertir abruptamen­t el seu curs al juliol i les perspectiv­es per a la resta del 2021 s’han degradat a causa de l’empitjoram­ent de l’evolució de la pandèmia i les revisions de les dades històrique­s”, adverteix l’AIE.

L’agència assenyala que el creixement de la demanda de cru per a la segona meitat del 2021 “s’ha degradat més dràsticame­nt” com a conseqüènc­ia de les noves restriccio­ns contra la covid imposades en alguns dels principals països consumidor­s de petroli, particular­ment a l’Àsia, que semblen reduir la mobilitat i l’ús de petroli.

En el costat positiu, assegura que l’increment de producció de cru per part dels països productors alimenta la possibilit­at que el mercat de petroli pot tornar a registrar superàvit el 2022 si l’OPEP continua desfent les seves retallades i la resta de productors que no participen en aquell acord augmenten la seva oferta.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain