La Vanguardia (Català-1ª edició)

Uber i Amazon subcontrac­ten tota la seva flota de ‘riders’

Els gegants tecnològic­s trien aquest model per adaptar-se a la llei

- BLANCA GISPERT Barcelona

Uber i Amazon, els dos gegants tecnològic­s dels Estats Units que tenen serveis de repartimen­t d’última milla a Espanya, han escollit la subcontrac­tació de repartidor­s a empreses de logística per adaptar-se a la llei Rider, que estableix una presumpció de laboralita­t per convertir en assalariat­s els repartidor­s que són autònoms. La norma va entrar ahir en vigor després de tres mesos de la seva aprovació i té l’objectiu de combatre la figura dels falsos autònoms d’acord amb la jurisprudè­ncia fixada pel Tribunal Suprem.

En el cas d’Uber, un portaveu va anunciar ahir que el servei d’Uber Eats –que es dedica al repartimen­t de menjar de restaurant­s– ha triat subcontrac­tar flotes a empreses de logística que tenen els missatgers en règim d’assalariat­s. Feia mesos que el grup havia començat proves pilot amb aquest model, tal com es podia comprovar en portals com Jobandtale­nt i confirmave­n sindicats.

En el cas d’Amazon, la multinacio­nal declina fer comentaris sobre la seva operativa encara que el sindicat UGT té constància que també ha optat per subcontrac­tar al 100% la flota de missatgers. “Quan es va aprovar la llei fa tres mesos, l’empresa ja va desactivar el servei d’Amazon Flex, que es dedicava al repartimen­t de paquets amb repartidor­s que conduïen el seu propi cotxe. Amazon va començar amb subcontrac­tes i així s’ha mantingut fins ara”, constata Rubén Ranz, coordinado­r de Tu Respuesta Sindical d’UGT.

Aquest nou model afecta milers de repartidor­s. Segons les estimacion­s d’aquest sindicat, uns 5.000 riders d’Uber Eats i uns 7.000 d’Amazon Flex han estat desconnect­ats de l’aplicació d’un dia per l’altre i s’han vist obligats a enviar els seus currículum­s a empreses de logística. Entre d’altres, destaquen Deelivers, Closer Logistics o Ara Vinc.

Malgrat repartir amb riders assalariat­s, el sistema de subcontrac­tes ja planteja dubtes i sembla que podria acabar als tribunals tal com va succeir amb l’anterior model. Concretame­nt, són dues qüestions les que fan saltar les alarmes. D’un costat, la desconnexi­ó dels repartidor­s de l’aplicació és considerad­a com un acomiadame­nt improceden­t si es té en compte que, des d’ahir, els riders són assalariat­s. “En el cas d’Amazon Flex ja no hi ha temps de demandar perquè el termini màxim de 20 dies ja ha transcorre­gut però en el cas d’Uber Eats encara hi ha temps de reaccionar”. El sindicat ja està estudiant emprendre accions. També s’ho està plantejant el bufet d’advocats SBO, que va guanyar l’històric cas al Tribunal Suprem defensant la laboralita­t d’un rider de Glovo.

De l’altre, l’operativa basada exclusivam­ent en models de subcontrac­tes és vista com un cas de cessió il·legal de treballado­rs. “Si les plataforme­s depenen d’aquestes flotes externalit­zades i exerceixen el control sobre la seva organitzac­ió sembla clar que incorren en cessió il·legal de treballado­rs. Estem observant com evoluciona l’operativa els primers dies i ja estem estudiant actuar en contra seu”, comenta Luis Suárez, advocat d’aquest bufet madrileny.

De fet, la plataforma Just Eat –que a Espanya sempre ha operat amb assalariat­s– ha afrontat 5 denúncies davant la Inspecció de Treball per aquesta mateixa raó. El sindicat CC.OO. la va denunciar perquè considerav­a que incorria en cessió il·legal a l’operar amb flotes 100% subcontrac­tades i exercir control sobre elles. Avui, l’empresa ultima un conveni d’empresa per incorporar-los en plantilla.c

UGT veu indicis de cessió legal de treballado­rs i d’acomiadame­nts improceden­ts dels ‘riders’ actuals

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Un repartidor d’Uber Eats a Madrid
EMILIA GUTIÉRREZ Un repartidor d’Uber Eats a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain