La Vanguardia (Català-1ª edició)

Al volant sense patir

La cadena d’autoescole­s Hoy-voy surt de la sotragada de la pandèmia amb una forta aposta en línia i l’objectiu d’arribar als 120 centres

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

Aprovar el carnet de conduir sol ser un procés dur i costós. La taxa d’aprovats a l’examen teòric està en el 60% a Espanya i el pràctic és encara pitjor, amb només un 45% de persones que superen la prova a la primera. Un dels objectius de Carlos Duran i Jordi López al llançar la cadena d’autoescole­s Hoy-voy fa ja gairebé deu anys va ser precisamen­t que obtenir el carnet de conduir no es visqués com un viacrucis.

“Intentem que sigui una experiènci­a agradable, cuidant l’ambient i la relació entre el professor i l’alumne”, explica Carlos Duran. La marca va obrir la setmana passada el seu centre número 36 a Figueres i ja és en una trentena de ciutats de tot Espanya, amb la previsió de situar-se en tots els municipis de més de 50.000 habitants. D’aquí deu anys, esperen tenir obertes 120 autoescole­s, la majoria franquicia­des, amb el focus posat a la part nord del país, on la seva presència és ara menor.

La història d’aquesta empresa catalana neix precisamen­t de l’enamoramen­t acadèmic entre una amiga de Duran i el seu professor de conducció. “Em va trucar un dia, el 2011, i em va dir que tenia un professor magnífic i que havíem de muntar una autoescola”, recorda. Tots tres van sopar junts i van decidir obrir el seu primer centre a Barcelona, en una botiga de fotografia que els dos amics portaven a la Via Augusta.

“Va ser la primera autoescola low cost d’Espanya, seguint el model de les companyies aèries”, afirma Duran. Els horaris de les classes, tant teòriques com pràctiques, es van flexibilit­zar, amb horaris de 6 del matí a 12 de la nit, de manera que els alumnes escullen la franja que els va millor i paguen en funció de la demanda.

Una altra de les apostes des de la seva creació va ser la digitalitz­ació del servei i l’aplicació de la intel·ligència artificial, amb tests que s’adapten als coneixemen­ts i progressos dels alumnes per reforçar les àrees que més necessiten. L’aposta en línia ha contribuït a aconseguir que Hoy-voy hagi superat la pandèmia sense excessius danys. Tot i així, Duran és un ferm defensor de la combinació de classes digitals i presencial­s: “Les màquines i els programes no poden substituir completame­nt el tracte humà”.

El confinamen­t de l’any passat i les restriccio­ns per contenir la covid van condiciona­r la marxa del negoci, que va facturar uns 14 milions d’euros el 2020, similar a les xifres del 2019, malgrat tenir més autoescole­s. “La situació continua sent dura, hem aplicat noves mesures sanitàries i de seguretat, però estem recuperant terreny i esperem assolir els 18 milions de facturació a l’acabar el present exercici i obrir quatre autoescole­s més”, afirma Duran. El següent pas serà transforma­r la flota de vehicles de combustió per cotxes elèctrics i de gas.c

La cadena fundada a Barcelona va facturar 14 milions d’euros el 2020 i aquest any preveu arribar als 18

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain