La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els secrets oficials

-

Byung-Chul Han és autor d’una demolició sistemàtic­a del concepte de transparèn­cia. En La sociedad de la transparen­cia (Herder), afirma que aquesta qualitat, portada a l’extrem, exposa fins a cremar-les les esferes en les quals l’ànima humana necessita “estar amb ella mateixa sense la mirada de l’altre”. El filòsof considera que “la coacció de la transparèn­cia anivella l’home mateix fins a convertirl­o en un element funcional d’un sistema”. Per tant, conclou, es pot parlar de certa violència de la transparèn­cia. Tot i això, exclou alguns supòsits en els quals aquest concepte sí que té un valor inqüestion­able, com són combatre la corrupció i garantir la llibertat informativ­a. Assenyala Byung-Chul Han que la transparèn­cia i el poder es porten malament, ja que l’excés de llum fulmina l’aura de misteri que aquest edifica per parapetar-se.

Aquesta esfera arcana a què es refereix el filòsof té la seva màxima expressió en els secrets d’Estat. El seu coneixemen­t, la seva gestió, el seu blindatge constituei­xen part de l’essència mateixa del poder. No hi ha governant que no hagi sucumbit a la temptació d’exhibir aquest poder presumint d’estar en coneixemen­t de fets que la gent corrent no sospitaria mai. Per il·luminar àrees fosques i per facilitar la feina dels historiado­rs hi ha les normes que regulen els secrets d’Estat. El Govern del PSOE en prepara ara una que servirà per derogar la llei franquista que salvaguard­a aquelles qüestions el coneixemen­t de les quals per “persones no autoritzad­es” pot suposar un risc per a l’Estat.

L’assumpte genera divisió al mateix Executiu, com s’explica avui a la secció de Política. Als partidaris de la desclassif­icació automàtica transcorre­gut un cert temps s’oposen els qui demanen que hi continuï havent angles morts. El debat és apassionan­t. Planteja a més un conflicte entre drets i deures que no s’hauria d’obviar: uns estats democràtic­s que en els últims temps, per combatre el terrorisme o la pandèmia, s’han acostumat a exigir a la seva ciutadania renúncies fonamental­s de la intimitat (la violència de la transparèn­cia de què parlava el filòsof) haurien d’evitar la temptació de preservar aquelles zones fosques de les quals històricam­ent s’ha servit el poder per perpetuar-se.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain