La Vanguardia (Català-1ª edició)

Govern i oposició aviven el diàleg per treure Veneçuela del col·lapse

- CIUTAT DE MÈXIC Agències

Representa­nts del president Nicolás Maduro i de l’oposició veneçolana van mostrar bona predisposi­ció en la primera trobada a la capital mexicana (patrocinad­a pel Govern noruec) per trobar un camí comú que propiciï el diàleg polític en un país que fa anys que voreja el col·lapse politicoec­onòmic.

És la primera vegada en més de dos anys que les dues parts es reuneixen formalment a fi de buscar solucions que desbloqueg­in l’estat de paràlisi al país. Sobre la taula, una agenda de futures reunions amb punts concrets: abordar reformes socials i revisar la llei electoral. Tant els aliats de Maduro com els de l’oposició, encapçalat­s per Juan Guaidó, van acordar que les reunions comencin el mes que ve.

“L’objectiu és aconseguir un acord integral del qual es beneficiï tothom i que, quan ho aconseguim, ningú no se senti derrotat i tothom s’hi vegi inclòs”, va anunciar Gerardo Blyde, cap de la delegació que representa l’oposició, després de signar l’acord inicial de diàleg. “Aquest és un pacte –va agregar– per a tothom, incloent-hi els que, potser amb raó, es mostrin escèptics sobre els que estem començant”.

Entre els punts de l’acord que més impacte poden tenir en l’horitzó veneçolà s’hi inclou un calendari electoral que preveu la presència d’observador­s internacio­nals, la renúncia a la violència, compensaci­ons a les víctimes dels enfrontame­nts de carrer amb la policia, així com mesures socials i econòmique­s i aixecament de sancions .

Els últims mesos, la crisi a Veneçuela s’ha fet més profunda, l’oposició s’ha debilitat i atomitzat en una conjuntura en què la població està més preocupada per sobreviure a la pandèmia que no pas per la política. En l’aire queda l’empremta de la política de l’Administra­ció Biden. L’última intervenci­ó directa de Washington en el conflicte veneçolà, la imposició de sancions al Govern de Maduro, va ser clau perquè l’última ronda de diàleg fins ara descarrilé­s. Aquesta vegada l’ombra dels Estats Units és una mica més invisible.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain