La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un potent terratrèmo­l sacseja Haití i fa tremolar tot el Carib

El primer ministre descriu la situació com a “dramàtica” després d’un sisme de 7,2

- AGÈNCIES Port-au-Prince

El primer ministre haitià, Ariel Henry, va qualificar ahir de “dramàtica” la situació al país caribeny després d’un potent terratrèmo­l de magnitud 7,2 que es va fer sentir per tot el Carib i que va provocar la mort de més de 200 persones, segons les primeres estimacion­s, en un país que encara no s’ha recuperat del gran sisme del 2010, que va devastar el país i va provocar la mort de 200.000 persones.

En un missatge a Twitter, Henry va revelar que la forta sacsejada havia provocat “nombroses pèrdues de vides humanes i materials” en diversos departamen­ts del país, i va fer una crida “a l’esperit de solidarita­t i compromís de tots els haitians” per enfrontar “aquesta dramàtica situació que vivim actualment”.

El terratrèmo­l es va produir a vuit quilòmetre­s de la ciutat de Petit-Trou-de-Nippes, a uns 150 quilòmetre­s a l’oest de la capital, Port-au-Prince. Segons el Servei Geològic dels Estats

Units, el fet que es produís a una profundita­t de deu quilòmetre­s el faria potencialm­ent més potent i menys profund que el terratrèmo­l de magnitud 7 que va arrasar Haití fa onze anys.

El Sistema d’Alerta de Tsunados mis dels Estats Units va emetre una advertènci­a després del terratrèmo­l i la va aixecar al cap de poc, encara que els mitjans de comunicaci­ó haitians van informar que algunes persones al llarg de la costa ja havien fugit a les muntanyes.

El president dels Estats Units, Joe Biden, va autoritzar una missió de resposta immediata per ajudar el govern haitià i va nomenar l’exambaixad­ora a l’ONU i administra­dora de Usaid, Samantha Power, coordinado­ra de l’operatiu.

A Port-au-Prince, una multitud de persones es van apressar a sortir al carrer per por dels ensorramen­ts. No obstant això, segons testimonis oculars consultats per Reuters, no semblava que a la capital hi hagués danys importants, cosa que podria significar que el nombre de víctimes podria ser inferior al de fa onze anys.

“Em vaig despertar i no vaig tenir ni temps de posar-me les sabates. Vam viure el terratrèmo­l del 2010 i l’únic que vaig poder fer va ser córrer. Més tard vaig recordar que els meus

fills i la meva mare encara eren dins. El meu veí va entrar i els va dir que sortissin. Vam córrer al carrer ”, va dir Naomi Verneus a l’agència AP.

A Les Cayes, la ciutat més pròxima a l’epicentre del terratrèmo­l, amb una població del voltant de 126.000 habitants, dos residents van assegurar a Reuters que un hotel i altres edificis s’havien esfondrat a causa de la sacsejada.

El terratrèmo­l es produeix enmig d’una caòtica situació política a Haití un mes després de l’assassinat en mans de mercenaris del president Jovenel Moïse.

“Ens preocupa que aquest terratrèmo­l sigui només una crisi més de les que el país ja està enfrontant, incloent-hi l’estancamen­t polític cada vegada més gran després de l’assassinat del president, la covid i la insegureta­t alimentàri­a”, va dir Jean-Wickens Merone, portaveu de World Vision Haití.

Per complicar encara més la situació, l’accés a l’àrea més afectada pel sisme és difícil perquè estan sota control de bandes criminals.

El país més pobre d’Amèrica és vulnerable als terratrèmo­ls i huracans per la seva situació geogràfica. Precisamen­t, el Centre Nacional d’Huracans va pronostica­r que la tempesta tropical Grace arribarà a Haití a última hora de la nit de dilluns o dimarts al matí.

“Aquest país no troba mai descans! Cada any de mala gestió no va fer mal, però els efectes acumulatiu­s ens van fer vulnerable­s a tot”, lamentava l’empresari haitià Marc Alain Boucicault a Twitter.

El sisme es va sentir també a Cuba i Jamaica, tot i que no hi va haver informes de danys materials, morts o ferits. “Tothom té molta por. Han passat anys des d’un terratrèmo­l tan gran”, va dir a Reuters Daniel Ross, resident a la ciutat de Guantánamo, a l’est de Cuba. “El vaig sentir, em va despertar. El meu sostre feia soroll”, va explicar a l’agència Danny Bailey, veí de Kingston, la capital jamaicana.c

Biden autoritza una “resposta immediata” per ajudar el país caribeny, el més pobre del continent

L’illa es prepara per a l’arribada d’una tempesta tropical que podria castigar la costa a partir de dilluns

 ?? DELOT JEAN / AP ?? Un grup de persones rescata el cos d’una de las víctimes d’un edifici esfondrat a Les Cayes
DELOT JEAN / AP Un grup de persones rescata el cos d’una de las víctimes d’un edifici esfondrat a Les Cayes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain