La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Japó demana l’evacuació de dos milions de persones per fortes riuades

Una persona morta i dues de desaparegu­des a Nagasaki per un corriment de terres

- AGÈNCIES Tòquio

Les autoritats japoneses han demanat l’evacuació de gairebé dos milions de persones davant les fortes pluges torrencial­s que estan afectant el país, especialme­nt a la zona de Kyushu i Hiroshima, i que es preveu que durin uns quants dies. La petició a la població perquè busquin un refugi alternatiu a les seves llars no és obligatòri­a, però sí una recomanaci­ó davant la intensitat d’unes tempestes que ja han causat una víctima mortal. En aquests casos, al país només una part de la població requerida fa cas a les recomanaci­ons de les autoritats. El primer ministre japonès, Yoshihide Suga, va convocar ahir un comitè d’emergència per coordinar l’ajuda als centenars de milers de possibles afectats.

Ahir una dona va morir i dues més van desaparèix­er pel corriment de terres causat per les pluges torrencial­s que han caigut en les últimes hores a l’oest del país i que han desbordat diversos rius, mentre els xàfecs han continuat caient. En una àmplia franja del sud de l’illa de Kyushu es van registrar rècords als pluviòmetr­es amb l’aigua arribant al metre d’altura, fins al punt que el país va adoptar en aquella zona el nivell 5 d’alerta, el més alt, d’aquí la recomanaci­ó d’evacuació a zones menys castigades pel temporal.

Està previst que les tempestes prosseguei­xin en els pròxims dies en l’últim dels episodis extrems que el planeta està experiment­ant aquest estiu: altíssimes temperatur­es que arrasen àmplies zones de Rússia, Grècia o Turquia.

Al Japó les autoritats han demanat a la població que extremi les precaucion­s perquè la situació meteorològ­ica no canviarà ben aviat. Els rius es van desbordar a diverses ciutats importants com Kurume a Fukuoka, en d’altres eren a punt. El riu Kamo, que corre a través de l’antiga capital imperial, Kyoto, anava al límit, però ahir a la nit encara no havia sortit del curs. Els corriments de terra van ser constants a la prefectura de Nagasaki, un dels quals, a la ciutat d’Unzen, es va emportar dues cases. En una, una dona va morir, i el seu marit i la seva filla estaven desaparegu­ts. Una altra persona va resultar ferida. Membres de l’exèrcit estaven intentant trobar-los, segons la televisió NHK.

Els serveis de la línia de tren bala que uneix Tòquio amb Kyushu va haver de ser interrompu­da, igual com el servei que uneix Hakata (al sud) a Osaka (oest).

A l’altre costat del món, a Turquia, ja són 51 les persones que han mort en les riuades i inundacion­s que afecten des del dia 11 a tres províncies a la costa nord del país. “A causa de les inundacion­s 43 dels nostres ciutadans

A Turquia després dels incendis ja hi ha 51 morts per les riuades en tres províncies del nord

van morir a Kastamonu, 7 a Sinop i un a Bartin”, va assenyalar en un comunicat el Govern. Les pluges torrencial­s han destruït habitatges, carreteres i diversos ponts importants, deixant aïllades centenars de persones en diversos municipis.

El més afectat ha estat Bozkurt, amb una població de 5.400 habitants, on el nivell de l’aigua va arribar als quatre metres després del desbordame­nt d’un rierol. El corrent d’aigua va soscavar els fonaments de diversos edificis i va deixar desenes de persones atrapades.c

 ?? AP ?? La pluges torrencial­s van inundar aquest carrer de Kurume, a la prefectura de Fukuoka
AP La pluges torrencial­s van inundar aquest carrer de Kurume, a la prefectura de Fukuoka

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain