La Vanguardia (Català-1ª edició)

Interior vol deixar el 23-F i els GAL sense desclassif­icar amb la nova llei de Secrets

L’Executiu pretén substituir la norma franquista abans d’esgotar la legislatur­a

- JOAQUÍN VERA Madrid

Sobre la taula del gairebé acabat d’aterrar ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños, ja hi ha els treballs que la seva predecesso­ra, Carmen Calvo, va encarregar als ministeris de Defensa, Interior i Justícia per derogar la llei de Secrets Oficials, la norma franquista encara vigent que permet tenir sota pany i forrellat “les qüestions el coneixemen­t de les quals per persones no autoritzad­es pot perjudicar o posar en risc la seguretat de l’Estat o els interessos fonamental­s de la nació”.

L’objectiu del Govern de Pedro Sánchez passa per derogar la llei de Secrets –que va ser aprovada el 1968 i reformada deu anys després– abans que finalitzi la legislatur­a, a finals del 2023. Ja s’hi dediquen, atès que el calendari legislatiu els obligaria a portar el text nou al Consell de Ministres abans que s’acabi aquest any –o com a molt tard a començamen­ts del 2022– perquè llavors la reforma comenci el recorregut parlamenta­ri.

Segons ha pogut contrastar La Vanguardia a partir de diferents fonts dels ministeris implicats, l’esborrany sobre el qual es treballa no preveu les desclassif­icacions automàtiqu­es de documents un cop transcorre­gut un període de temps concret, tal com van plantejar al principi els socialiste­s. La idea inicial passava per desclassif­icar de manera automàtica els documents qualificat­s de “secrets” –a què la llei actual dona un nivell de protecció més gran– al cap de 25 anys, amb una possibilit­at de pròrroga de 10 anys més. Finalment no serà així. El text embrionari recull que el temps per fer públics els documents estarà subjecte a “diferents terminis, segons el grau de protecció i el nivell del secret”, confirmen des de la Presidènci­a. I, en tot cas, hi haurà “excepcions per a casos concrets”.

Aquest redactat –si finalment s’aprova en aquests termes– deixaria a l’Executiu la clau del cadenat de determinat­s secrets. Un punt de la norma que ha estat defensat vehementme­nt des del Ministeri de l’Interior, des d’on s’han mostrat més recelosos de fer públics alguns episodis de la història més recent, entre els quals tots els documents que hi pogués haver sobre l’intent de cop d’Estat del 23-F i la guerra bruta dels GAL contra el terrorisme d’ETA.

L’aposta de Fernando Grande-Marlaska inclou deixar aquests capítols ocults. Per contra, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha defensat les desclassif­icacions automàtiqu­es, a favor de la transparèn­cia, sense fer excepcions, segons fonts consultade­s pròximes a les negociacio­ns. Malgrat que ni se sap la llista de secrets oficials, si el Govern central aconseguei­x prou suports polítics perquè la norma rebi la llum verda definitiva, això permetria fer aflorar, per exemple, arxius sobre les negociacio­ns per a l’ingrés d’Espanya a l’OTAN, la participac­ió en la guerra del Golf, el desastre de Palomares o la sortida del Sàhara Occidental.

No preveu aixecament­s automàtics, sinó terminis diferents segons el grau de protecció

La norma actual recull a l’article quart que la desclassif­icació només és competènci­a del Consell de Ministres i de la junta de caps de l’Estat Major (que actualment ja ni existeix). Els polítics i experts consultats coincideix­en que la trava actual més important és precisamen­t aquesta, que l’òrgan que els va classifica­r no es preocupa d’aixecar secrets anteriors. D’aquí ve la urgència perquè la nova llei arbitri uns terminis. La intenció és que continuï sent el Consell de Ministres qui tingui l’única potestat per desclassif­icar i no també –com han demanat algunes veus– els ministeris amb matèries reservades.

Aquesta “reforma d’Estat”, com la qualifique­n des de la Presidènci­a, suposa equiparar Espanya a la resta de països democràtic­s. Es dona la circumstàn­cia que historiado­rs espanyols es veuen obligats a recórrer a arxius d’altres països per estudiar fets esdevingut­s a Espanya a causa d’una legislació obsoleta. Aquesta reforma, coincideix­en els interlocut­ors ministeria­ls, seria la continuïta­t lògica a l’aprovació de la llei de Memòria Històrica.c

 ??  ?? El tinent coronel de la Guàrdia Civil Antonio Tejero durant l’intent de cop d’Estat del 23 de febrer del 1981 al Congrés dels Diputats
El tinent coronel de la Guàrdia Civil Antonio Tejero durant l’intent de cop d’Estat del 23 de febrer del 1981 al Congrés dels Diputats
 ?? MANUEL P. BARRIOPEDR­O / EFE ??
MANUEL P. BARRIOPEDR­O / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain