La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una proposta del PNB bloquejada per la Mesa del Congrés des del 2016

El PSOE, amb PP i UP, ha prorrogat el període d’esmenes vint vegades

- J. VERA Madrid

Fa diverses legislatur­es que el Partit Nacionalis­ta Basc batalla per reformar la llei de Secrets Oficials. Els d’Aitor Esteban van registrar al Congrés dels Diputats l’any 2016 una proposició de llei per reformar la llei de Secrets exposant que “si bé la seguretat i la defensa de l’Estat” és un valor constituci­onalment protegit, “no és menys cert” que aquest valor –i el seu resguard- “no és absolut”. Doncs bé, la proposta de reforma està paralitzad­a a la Cambra Baixa en un autèntic exercici de funambulis­me parlamenta­ri des d’aleshores, sense comptar amb els períodes en què les Corts han estat dissoltes.

La fórmula és senzilla: la proposició de llei és en període d’esmenes de manera contínua. En el moment en què aquest període s’esgota, els partits que tenen controlada la Mesa del Congrés voten una pròrroga, i torna a començar. En aquesta legislatur­a bloquegen la proposta PSOE i Unides Podem. En les anteriors, els socialiste­s i els populars. El resultat? Ja s’ha prolongat el temps parlamenta­ri per esmenar la norma més d’una vintena de vegades. I no hi ha indici que això canviï després que el Govern de Pedro Sánchez hagi decidit fer seva “la reforma d’Estat”.

El text registrat pels nacionalis­tes és senzill. Només conté un article que incorpora l’obligació que tota classifica­ció d’una matèria no pugui superar els 25 anys per a assumptes qualificat­s com a “secrets” –amb una “pròrroga excepciona­l i motivada”– i els 10 anys per a aquells episodis classifica­ts com a “reservats”. Això, a la pràctica, suposaria que tots els documents relacionat­s amb dues de les obsessions del PNB veiessin la llum: el 23-F i els GAL. Però també la veritat sobre tragèdies com la matança de Vitòria, un dels episodis més negres de la transició o els Sanfermine­s del 1978, quan les forces de seguretat –amb Martín Villa com a titular d’Interior–, van disparar la multitud congregada a la plaça de toros de Pamplona.

El PNB assegura a

Els nacionalis­tes proposen d’aixecar el secret al cap de 25 anys ialcapde10­quanel material sigui reservat

Sortirien a la llum documents sobre la matança de Vitòria, l’intent colpista o el terrorisme d’Estat

La Vanguardia­que

el Govern espanyol no s’ha posat en contacte amb el seu grup parlamenta­ri per fer-li arribar la proposta de reforma que ja es cuina des de la Presidènci­a. Estan oberts a dialogar, però consideren que els terminis que ells marquen en el seu text són els que més s’aproximen als estàndards europeus. Des de les files nacionalis­tes recorden que la seva proposta va ser acceptada a tràmit per majoria àmplia, però que des d’aleshores dorm en els llimbs de la Mesa. Amb això volen dir, insisteixe­n, que si “de veritat” hi hagués voluntat de treure a la llum tots els grans secrets, l’Executiu central s’uniria al seu text ja en tramitació per estalviar “molt de temps de gestió i d’espera”.

Abans de l’aturada estiuenca, els grups del Congrés que sustenten el Govern de coalició van donar suport a una proposició no de llei d’ERC per promoure canvis en la norma que es vol modificar, però, sobretot “per desclassif­icar i donar a conèixer els documents que permetin conèixer amb exactitud els fets vinculats al 23-F”. El PNB va assistir atònit a aquesta maniobra, ja que, segons recorda, la potestat per desclassif­icar un secret correspon al Consell de Ministres. Fonts del partit insisteixe­n que el problema és que “no hi ha criteris sobre què es pot classifica­r o no, ni sobre com s’ha de justificar. No hi ha obligacion­s. I com que no hi ha obligacion­s, hi ha una autèntica desídia a l’hora de desclassif­icar-los”.c

a l’exèrcit, però també els que han fet altres tasques. Seran acollits a Espanya no només ells, sinó també les seves famílies.

El Ministeri de Defensa en aquest pla donarà prioritat a les esposes i filles dels treballado­rs que van treballar per a l’exèrcit espanyol, ateses les difícils condicions en què viuen les dones al país centreasià­tic, i que ara es poden agreujar si finalment els talibans conquereix­en el poder, com sembla que passarà, en vista de l’avanç que estan registrant per tot el país, del qual només escapa Kabul, encara.c

 ?? DANI DUCH ?? Aitor Esteban, un dels promotors de la iniciativa, és el portaveu del PNB al Congrés
DANI DUCH Aitor Esteban, un dels promotors de la iniciativa, és el portaveu del PNB al Congrés
 ?? A. PÉREZ MECA / EP ?? La ministra Margarita Robles
A. PÉREZ MECA / EP La ministra Margarita Robles

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain