La Vanguardia (Català-1ª edició)

La partida de bridge que va canviar la llei

Un llibre explica el litigi de Violeta Friedman contra Degrelle, que va modificar la legislació sobre la xenofòbia

-

Ara bé, hi havia un altre camí. A Espanya s’acabava d’aprovar la llei orgànica de Dret a l’Honor. Corria l’any 1985 i, tot cal dir-ho, en principi Friedman, Mazin i Trías no van tenir gaire sort. El jutjat de primera instància número 6 de Madrid, l’Audiència Territoria­l de Madrid i el Tribunal Suprem van tombar la iniciativa perquè Degrelle no citava explícitam­ent ni Friedman ni la seva família.

Només quedava una possibilit­at, que era el Tribunal Constituci­onal. I van trucar a la seva porta. L’11 de novembre del 1991 es va publicar la sentència. S’hi pot llegir: “És indubtable que les declaracio­ns publicades (...) tenen una connotació racista i antisemita, i que no es poden interpreta­r més que com una incitació antijueva (...) que constituei­x un atemptat a l’honor

El TC va resoldre que l’atac contra comunitats no estava emparat per la llibertat d’expressió

A conseqüènc­ia de la decisió, el Congrés va canviarlan­orma iesva penalitzar la xenofòbia i l’antisemiti­sme

[de Friedman] i al de totes les persones que, com ella i la seva família, van estar internades als camps nazis”. A més a més, s’expressa que “ni l’exercici de la llibertat ideològica ni la d’expressió poden emparar manifestac­ions destinades a menysprear o a generar sentiments d’hostilitat contra determinat­s grups ètnics, d’estrangers o emigrants, religiosos o socials”, perquè en un Estat social, democràtic i de dret com l’espanyol tenien dret a conviure pacíficame­nt i a ser respectats.

El Constituci­onal va resoldre que Violeta Friedman tenia dret a l’honor. Simplement això, però va ser transcende­ntal. Ella no havia anat als tribunals a demanar res més. No hi va haver més plets, però les coses havien canviat, i molt. Arran de la sentència es va constituir una comissió al Congrés dels Diputats que va modificar el Codi Penal per introduir-hi els delictes de xenofòbia, antisemiti­sme o contra les creences religioses, que ara tenen penes de fins a quatre anys de presó.

Fins aleshores aquest camp era, simplement, un solar jurídic: no hi havia res. Però en una partida de bridge es va decidir que es podien canviar les coses. D’això fa vint anys, i ara un llibre ens ho explica.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain