La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Xina s’enroca

- __ Defensor del lector: __ Consellers de Direcció:

En l’incert tema de l’origen de la covid, la Xina ha decidit que ja n’hi ha prou, que està farta que la vegin com la causant de la pandèmia, que l’informe que, el març de l’any passat, va emetre l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) després de la visita d’una delegació a Wuhan ja va deixar clara, al seu parer, la impossibil­itat que el virus sorgís d’un laboratori, i per tant ha decidit deixar plantada l’OMS i no aportar més dades en brut dels primers casos de covid a la Xina, informació que li ha demanat l’organisme internacio­nal.

Pequín veu en aquesta nova sol·licitud de l’OMS una mostra de la polititzac­ió en la recerca dels orígens del virus i considera inacceptab­le que aquesta institució vulgui obrir una segona fase d’investigac­ions basant-se en una de les quatre hipòtesis de la missió que va visitar Wuhan, en concret la de “la probabilit­at” d’un accident de laboratori. Ben al contrari, la Xina insisteix en la validesa dels resultats d’aquell informe, que de fet no aclareix on ni com va començar la pandèmia, però que considera, en una altra de les hipòtesis, “extremadam­ent improbable” la fuga en un laboratori. Pequín s’hi aferra per negar-se taxativame­nt a una nova visita de la delegació de l’OMS.

El cap d’aquesta missió, el danès Peter Embarek, ha criticat les autoritats xineses: “Vam poder fer-los preguntes, però no ens van deixar mai accedir als documents que els vam demanar”. I creu probable que l’origen sigui que un treballado­r del laboratori es va infectar quan extreia mostres i aleshores el virus va passar del ratpenat a l’home. L’OMS, després de revisar l’informe d’aquella delegació, va determinar que no hi havia prou proves científiqu­es per descartar cap de les hipòtesis, entre elles la del laboratori, i per això ha demanat més dades a la Xina, que es nega a facilitar-les.

La possibilit­at que la covid naixés d’alguna manera en un laboratori va recobrar força fa uns mesos, quan el president dels Estats Units, Joe Biden, va donar noranta dies als seus serveis d’intel·ligència per elaborar un informe sobre l’origen del virus, i cada vegada més científics reclamen una investigac­ió independen­t més enllà de l’OMS. Biden ha seguit la línia que va marcar Trump, que va acusar reiteradam­ent Pequín de no cooperar i d’ocultar informació, i va carregar contra l’OMS per donar per bones les dades que li facilitava la Xina i ser poc exigent amb Pequín. Les discrepànc­ies sobre el presumpte origen de la pandèmia són un capítol més de l’enfrontame­nt que mantenen els Estats Units i la Xina al tauler geopolític mundial.

La Xina afirma que tornar a la teoria de l’accident de laboratori és un intent més dels EUA per malmetre la seva imatge i critica el que considera una maniobra per polititzar una investigac­ió que hauria de tenir exclusivam­ent caràcter científic. Insisteix que s’ampliï el focus de les indagacion­s a altres països amb espècies animals en les quals es podria haver originat el virus i que estan interconne­ctats amb el mercat de Wuhan a través de la cadena de fred d’aliments congelats, una teoria que cap altre país defensa i que fins ara no s’ha demostrat.

L’OMS té mala consciènci­a perquè l’equip que va enviar a Wuhan va patir tota mena de boicots i impediment­s per part de les autoritats per poder treballar lliurement i, malgrat això, va optar per callar i acceptar les explicacio­ns xineses. I ara rep un cop de porta de Pequín en forma de negativa a aportar més dades o permetre una segona visita científica a la ciutat de Wuhan.

La guerra oberta entre els Estats Units, la Xina i l’OMS suma un nou capítol que només afegeix confusió i allunya la possibilit­at d’una investigac­ió clara, transparen­t i avalada per tots els països sobre l’origen del virus.c

Pequín es nega a aportar més dades a l’OMS per investigar l’origen del virus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain