La Vanguardia (Català-1ª edició)

Josep Maria Argimon,

Conseller de Salut

-

sevol punt d’estiueig o una zona turística la pandèmia gairebé no existeix. Crec que per això estem desaprofit­ant una oportunita­t per començar bé al setembre.

Quants més vacunats es necessiten per a aquesta normalitat?

Hauríem de vacunar gairebé un 100% de la població. Assolirem la normalitat en el sentit de final de la pandèmia, amb la covid convertida en UNA –posi-ho en majúscules– no en LA malaltia, quan gairebé un 100% de la població tingui anticossos, per infecció natural o vacunació. Això voldrà dir que ens continuare­m infectant, perquè els anticossos no són esterilitz­ants, no és una vacuna com la del xarampió, i que podrem transmetre la infecció. Però, en canvi, no tindrem gravetat, tret d’en persones amb factors de risc i que no hagin aconseguit una bona resposta immunitàri­a. Com més experiènci­a immunitàri­a tinguem com a població, millor hi farem front, també a noves variants. Com passa en el cas de la grip. Però és una necessitat col·lectiva: els que no tinguin anticossos no estaran protegits davant la gravetat. Tenir molts vacunats al voltant no els protegirà.

Suposem que la població que ara no té pressa per vacunar-se reacciona i es vacuna. Quedaria molt?

Mesos. Encara falta molta població per vacunar-se. Tenim un 61% de tota la població amb pauta completa, i la situació no canviarà fins que no arribem a un 80%-85%.

Toc de queda, mascareta? Epidemiolò­gicament necessitem allargar unes quantes setmanes el tancament nocturn; ens aniria bé. El mateix que els està passant a altres comunitats autònomes que ho estan demanant. Però afecta drets fonamental­s, i ha de decidir el Tribunal Superior de Justícia. La mascareta, la distància, la ventilació i altres limitacion­s, com alguns aforaments, són mesures de prevenció amb què conviurem temps. Més endavant, ja ho veurem. Perquè el virus ens va donant lliçons cada dos per tres.

No el preocupa que es puguin reunir al Camp Nou unes 30.000 persones, un 30% de l’aforament?

Amb distància, mascareta, sense poder menjar ni beure, tret d’aigua, i durant un temps limitat, no sembla perillós. Em preocupa més el que passi a les celebracio­ns d’aquest cap de setmana, perquè s’està de festa, durant més temps, menjant i bevent, sense mascareta molta estona... La relaxació pot ser molt més gran. És important que se segueixin les indicacion­s que tothom sap. És cansat, ja ho sé. Però depèn de cadascun de nosaltres. Que es pugui obrir més activitat depèn de nosaltres.

Quan creu que es podrà recuperar l’atenció primària?

Ens demanen de recuperar la presencial­itat en les visites. Esclar que és necessari, però tenim els equips abocats en la vacunació, perquè és el que pot parar la pandèmia. Després ens demanaran que vacunem a les escoles, als instituts i a les residèncie­s, i que obrim els consultori­s, i que fem tots els tests als CAP. Tot no pot ser. Necessitem vacunar i vacunar per tornar a la normalitat. No hi ha cap altra estratègia. L’important ara no és buscar contactes, sinó que aquests contactes compleixin la quarantena. I un 40% reconeix que no la compleix. I que els positius donin els seus contactes. Quan va començar la cinquena onada, els positius donaven nou noms de contacte estret de mitjana.

Vol dir que ara no els donen? Els amaguen?

Això ho diu vostè... [somriu]

A les residèncie­s, per què no és partidari d’obligar a vacunar el personal?

Al principi es va assolir la vacunació completa d’un 65%. Ara està en un 90%! Creiem que és millor la persuasió. Ens passem el dia obrint debats sense tancar els que tenim entre mans. Com la tercera dosi. Ja arribarà, clarament per als immunodepr­imits i els més vulnerable­s de les residèncie­s. Però ens queda molta població per vacunar, i entre ells molts que corren molt risc. Perquè sap quantes persones vacunades s’han infectat, la immensa majoria de manera lleu o asimptomàt­ica? 39.000 entre els 4,7 milions de vacunats: són un 0,8%. Cal vacunarse i vacunar-se.c

Terminis “Anirien bé unes setmanes més de toc de queda; encara queden mesos de mascareta”

Impacte col·lectiu “Tenir molts vacunats al voltant no protegirà els que no ho estan”

Dues realitats “Sembla que l’epidèmia només es veu a dins dels centres sanitaris; a fora hi passa res?”

Desconcert “A la Fira es van quedar sense posar la meitat de primeres dosis; hi haurà presses al setembre”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain