La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Cal vacunar gairebé un 100% per deixar enrere l’epidèmia, però ens en falten molts”

- ENTREVISTA ANA MACPHERSON Barcelona

No hi ha vacances. Massa reunions a través de les pantalles. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, afronta amb preocupaci­ó la resposta fluixa dels ciutadans durant l’agost a l’única eina que permetrà recuperar la normalitat com més aviat millor. La vacuna, que tants elogis, exigències, disputes i opinions ha provocat els últims vuits mesos, sembla que ha quedat en un segon pla per a una part de la població.

“Dijous es van quedar sense posar la meitat de les primeres dosis a la Fira, el punt de vacunació massiu on hem invertit més recursos humans. I entre els que havien concertat cita per a la segona dosi, més d’un 14% no s’hi van presentar. Tot l’esforç, amb moltes renúncies a dies de vacances, es va quedar a mitges. Al setembre potser hi haurà presses”, explica Josep Maria Argimon.

Decebut?

No ens ho esperàvem de cap manera. Ens vam trencar les banyes per tenir tots els recursos necessaris per vacunar i vacunar aquest mes. He de dir que l’actitud de la població és molt bona molt bona. Espanya i el Canadà estan al capdavant, al món, en la vacunació. I en aquesta societat no hi ha grans problemes ni de negacionis­me ni de rebuig. Però l’agost era, i encara és, una oportunita­t magnífica per vacunar-se i, així, començar al setembre la vida laboral, les aficions o les classes de la millor manera. Teníem l’oportunita­t d’administra­r 450.000 vacunes a la setmana, i fins i tot d’ampliar fins a 600.000 dosis amb les remeses extraordin­àries que arribaven a l’agost. Vam organitzar tota l’estructura de manera que s’administre­ssin totes les vacunes possibles. I, en canvi, se’n queden la meitat sense posar?

Quins grups d’edat el preocupen més?

Els de 40 a 49 anys, per començar, perquè fa mesos que es poden vacunar i ja podrien tenir la pauta completa, però encara hi ha un 25% d’aquest grup sense primera dosi i un terç sense la segona. El risc d’acabar a l’uci és 10,5 vegades més gran per als no vacunats en aquesta franja d’edat si s’infecten. També van malament els de 30 a 34 anys: un 40% encara no s’han posat la primera dosi, i un 63%, la segona tampoc.

Què creu que ha passat?

A mesura que obrim la cita a franges d’edat més joves, la pauta completa baixa. Hi ha menys percepció de risc. És com si part de la població s’hagués quedat tranquil·la perquè ja té vacunats els més grans, els que corrien més risc d’emmalaltir greument i morir, i ja no fos tan important. Entenc la fatiga. Entenc que molts estiguin desitjant pensar en altres coses i oblidar-se’n. Però divendres al migdia encara hi havia 534 malalts crítics a l’uci. Sembla que visquem en dues realitats.

A què es refereix?

Entres en qualsevol hospital i només veus covid, només existeix l’aclaparado­ra pandèmia que no permet pràcticame­nt res més, que ho condiciona tot. Els centres de primària van una mica millor, però continuem sense recuperar les visites, l’atenció presencial, perquè cal continuar detectant nous casos de covid, més de 15.000 a la setmana. I, sobretot, cal vacunar i vacunar. Surts d’aquests llocs, et treus la bata i les proteccion­s, i al passeig marítim o en qual

 ?? XAVIER CERVERA ?? El conseller de Salut de la Generalita­t, Josep Maria Argimon, fotografia­t al seu despatx de la conselleri­a ahir divendres al migdia
XAVIER CERVERA El conseller de Salut de la Generalita­t, Josep Maria Argimon, fotografia­t al seu despatx de la conselleri­a ahir divendres al migdia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain