La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les mesures de prevenció als centres van aturar el virus en totes les etapes escolars

Un estudi de la UPC i Vall d’Hebron conclou que el contagi augmenta amb l’edat

- C. FARRERAS Barcelona

Un estudi recentment publicat a The Pediatric Infectious Disease Journal constata que les escoles catalanes van contenir el virus durant el primer trimestre del curs escolar. Les mesures de prevenció aplicades i la baixa capacitat de contagi dels menors van aconseguir no escampar el virus en cap de les etapes escolars observades, incloent-hi la dels adolescent­s amb nivells de contagi fisiològic semblants als dels adults. La mitjana d’infeccions entre estudiants del mateix grup bombolla va ser de 0,4, més baixa i gairebé inapreciab­le en els pàrvuls (0,2) i més alta entre els alumnes de batxillera­t i FP (0,6). Per valorar aquesta variable cal tenir en compte que l’índex de propagació del virus compta a partir d’1.

L’article Age-dependency of the propagatio­n rate of coronaviru­s disease 2019 inside school bubble groups in Catalonia és rellevant per tal com mentre les escoles de molts països europeus optaven pel tancament i l’educació a distància per por dels contagis, a Catalunya (com a la resta d’Espanya) es va decidir mantenir-los oberts, però amb un pla preventiu específic per a pandèmies (grups bombolla, protocol de detecció, PCR a tothom, neteja de mans, distància, mascareta i ventilació). I el resultat, estadístic­ament analitzat ara per un equip multidisci­plinari liderat per la UPC amb la participac­ió de Vall d’Hebron i ISGlobal-Fundació La Caixa, és que aquest pla va funcionar per contenir el virus –es va detectar

Taxa de propagació del virus a les escoles per franges d’edat

R= nombre mitjà d’encomanats per cada infectat

Un valor superior a 1 indica que la malaltia s’expandeix

R

aviat i no es va transmetre– i que a cap franja d’edat no va superar una taxa de reproducci­ó d’1.

“Vam analitzar tots els casos positius detectats per Traçacovid (i ratificats pel sistema de salut) durant el primer trimestre del curs”, explica el físic de BIOCOSMSC Sergio Alonso. Si un nen s’infectava un dia –continua– , s’avaluava si en els següents 10 dies hi havia un altre estudiant positiu a la seva classe (es practicava PCR a tots). “En gairebé un 80% dels grups, no hi va haver cap altre contagi, només el malalt, encomanat probableme­nt per la seva família”. És a dir, de 75.000 grups, en 55.000 no hi va haver contagis, només casos índexs. En l’altre 20% –en 20.000 grups– sí que hi va haver més positius i els investigad­ors van recopilar si n’hi havia 1, 2, 3... fins a 17 (el brot més gran) i així van calcular el nombre de reproducci­ó mitjana per classe.

La principal conclusió, subratlla Alonso, és que el nombre reproducti­u depèn de l’edat. “A més edat, més propagació”, assenyala. La mitjana és 0,4, però va del 0,2 dels petits a 0,6 al batxillera­t.

“Això es correspon amb dos aspectes”, indica Toni Soriano Arandes, metge de Vall d’Hebron i autor també de l’article, amb les mesures de prevenció i amb la poca capacitat de transmissi­ó que presenten els nens. “Cal tenir en compte que els de menys de 6 anys no portaven mascareta i, en canvi, no van generar casos secundaris”, apunta.

Això es deu al fet que presenten una forta immunitat de manera natural. “El comportame­nt de resposta cel·lular és diferent en els nens de 3, 4, 5 i 6 anys respecte als més grans, tant per a la transmissi­ó com per a la infecció”. A més, tenen menys interacció social que els seus germans adolescent­s, hostes receptors del virus semblants als adults (tot i que

Contagis en el grup bombolla

L’expansió de la nova variant delta, més infecciosa, es veurà frenada per les mesures i les vacunes

amb menys repercussi­ó en la salut si s’infecten, poques hospitalit­zacions i morts).

La continuïta­t de l’estudi en la resta del curs, no publicat encara, dona dades semblants. El dubte és si amb la variant delta, que va arribar al juny, aquestes estadístiq­ues es mantindran tenint en compte que és un 50% més contagiosa que l’anterior, l’alfa.

Alonso considera que podrien augmentar. “En educació infantil, potser augmenta en 0,4 i també podria pujar en primària i secundària, d’un 0,5 a un 0,8, –aventura–, però en cap cas no cal esperar una hecatombe”, precisa, perquè, en teoria, hi ha més transmissi­ó però també hi haurà menys contagiats (casos índex) ja que els adults que els envolten, pares i professors, ja estaran immunitzat­s de manera natural perquè han passat la malaltia o vacunats. “Si el virus no canvia serà un curs més tranquil”, considera Soriano Arandes.c

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Gel abans d’entrar
ANA JIMÉNEZ Gel abans d’entrar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain