La Vanguardia (Català-1ª edició)

“El caràcter de l’Edurne era explosiu i complicat; els seus esclats violents duraven massa temps, prou per fer irrespirab­le la convivènci­a”

-

Així que vaig continuar amb els meus onze dies a Islàndia. Una illa, un país que, a priori, no m’importava gens però que em va impression­ar, deixantme sense arguments perquè no m’agradés malgrat la malenconia que m’havia deixat la partida de l’Edurne.

Em va saber greu per ella que m’abandonés sense haver arribat al nord i observar amb ella una balena. Crec que era un dels seus somnis de petita. Les balenes són animals rars. No s’assemblen gens a com les dibuixem. És com si la realitat les copiés malament. Però veure a escassos metres una balena i estar sol és una experiènci­a estranya. Entens el capità Ahab. Segur que ell també havia tingut una nòvia basca. Tampoc no és fàcil conciliar un cor trencat i una colònia de foques sobre el fiord de Hvammstang­i. Ni un riu groc ni un guèiser ni deixar de pensar, submergit en les aigües termals, que estar sol allà no era procedent, que Islàndia no és lloc perquè et deixin. A mesura que van passar els dies, la meva rancúnia cap a ella va anar en augment. I tot per una broma. Bé, dues.

El caràcter de l’Edurne era explosiu i complicat. Els seus esclats violents duraven massa en el temps, prou per fer irrespirab­le la convivènci­a. El 1783 el volcà Laki va entrar en erupció durant vuit mesos. Va causar la mort d’un 25% de la població islandesa. El seu núvol volcànic va portar una fam que va produir la mort de prop de sis milions de persones. L’Edurne es va mostrar consternad­a. Crec que vaig fer una comparació amb les seves relacions personals –amics, família, antigues parelles–. No li va agradar.

La segona broma ja va ser a la glacera. Pel que sembla, des del 1615 fins al 2015, era vigent una llei que permetia als islandesos matar bascos. La van dictar per assassinar uns baleners bascos que haurien patit un naufragi. Jo vaig fer broma i l’Edurne, sense mitjançar amb paraules, es va girar i se’n va anar.

Google Maps

LA VANGUARDIA

 ??  ?? “Em va deixar mentre passejàvem sobre un gel glacial equipats amb grampons” 100 km
FONT:
“Em va deixar mentre passejàvem sobre un gel glacial equipats amb grampons” 100 km FONT:
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain