La Vanguardia (Català-1ª edició)

“La dignitat i la justícia han de ser els pilars de la vida” Jackson Browne

Músic, publica l’àlbum ‘Downhill from everywhere’

- ENTREVISTA ESTEBAN LINÉS Barcelona

L’any que ve farà mig segle que el cantautor Jackson Browne va treure el seu primer àlbum, de títol homònim, i ara acaba de publicar la seva nova obra Downhill from everywhere (Inside Recordings ). I entre l’un i l’altre hi continua havent, fresc i reconeixib­le, aquell fil de proximitat i sentiment. A més, la maduresa i una vida intensa proporcion­en a la seva actual obra una dura perspectiv­a crítica, política i social, a la recerca sempre de canvis positius.

El veterà músic (Heidelberg, 1948), ara en plena gira pels Estats Units amb James Taylor, parla via zoom de la gestació de l’obra i del seu compromís social i ecològic. I també de la seva connexió amb Espanya i el seu amor per Barcelona. El tema que tanca l’àlbum es titula A song for Barcelona, un homenatge en clau rítmica de rumba catalana a una ciutat on se sent com a casa –de fet té casa des de fa anys a Gràcia– i a la qual està sinceramen­t agraït (al final fa una llista d’ubicacions: “Via Laietana, Gran Via, Urquinaona, Tarragona, el Paral·lel, torrent de l’Olla, carrer de l’Or, Encarnació, plaça del Sol, plaça del Tripi, passeig del Born, Sant Pere Més Alt, Sant Pere Més Baix, carrer Robadors, carrer Escudeller­s, carrer del Mar, carrer Verdi, Pintor Fortuny, mercat dels Encants, Portal de l’Àngel”).

Un final d’àlbum significat­iu, oi?

Tinc un afecte profund a Barcelona i volia escriure un cançó que ho expressés. M’agrada com la gent fa seva la ciutat. Hi he passat grans moments. I ho he fet amb aquest ritme perquè m’encanta la rumba catalana, i em va agradar molt veure com la meva banda la feia seva, a poc a poc, perquè no era gens fàcil.

Al final de la cançó vostè arriba a cantar en català.

Sí, és un regal, i a més volia esmentar alguns llocs de la ciutat que són especials per a mi.

Com va viure la situació política catalana fa quatre anys?, com la viu ara?

Jo no soc ciutadà d’Espanya, i per tant crec que no em correspon opinar de la independèn­cia. Jo respecto totes les opinions, i tinc amics i coneguts que estan a favor i en contra de la independèn­cia de Catalunya. Del que sí que puc opinar és del que vaig veure per televisió l’octubre del 2017, i això em va impression­ar.

Va ser una cosa inacceptab­le, l’acció de la policia i la política del Govern central.

Què desitjaria?

Que s’arribés a un acord des del diàleg, des de la concòrdia.

El seu nou àlbum, en qualsevol cas, és una obra que presenta un eix molt reivindica­tiu.

Aquest disc parla de la dignitat i de la justícia, que penso que han de ser els pilars de la vida, ara i sempre. De fet, tracta de conceptes molt amplis en què tothom pugui coincidir i donar-hi suport. És el que pretenc amb aquestes cançons, que la gent coincideix­i des de la seva opinió per canviar les coses tots plegats cap a un objectiu just.

Les lletres d’aquest Downhill from everywhere no transmeten La humanitat, nosaltres, el portem al desastre, només cal veure com estan els oceans. Tota la merda acaba confluint-hi.

Vostè es va infectar de la covid al principi de la pandèmia. Això va afectar l’enfocament del disc? No. Quan em va passar això només em faltava gravar l’última cançó, Song for Barcelona ,i,això sí, mesclar tots els temes. Però el concepte de l’àlbum no va patir variacions.

No va pensar que fer un disc tan ombrívol en les seves lletres amb una situació com la pandèmica no era el més oportú?

Vaig pensar que ajudaria a fernos adonar de la gravíssima situació que viu el planeta en tots els sentits. En qualsevol cas, no crec que es tracti d’un disc negatiu, sinó que fa reflexiona­r.

No és negatiu? Una cançó com Downhill from everywhere ho pinta tot d’una manera molt negra, i no només en termes ecològics.

És una cançó on totes les coses del text estan relacionad­es, immigració, justícia, Associació del Rifle, oceans, policia, etc., però ja captes la idea del que vull dir sense haver de llegir-t’ho tot. És una manera més immediata d’arribar a qui l’escolta, una manera que no havia experiment­at fins ara.

Hi assenyala com un dels mals el Partit Republicà. Ara si més no hi ha un altre president al seu país.

Sí, afortunada­ment. És com de la nit al dia.c

El missatge “Les meves cançons reflecteix­en el que veig, i és que el món va cap a l’extinció”

 ?? NELS ISRAELSON ?? El músic nord-americà en una fotografia promociona­l recent
NELS ISRAELSON El músic nord-americà en una fotografia promociona­l recent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain