La Vanguardia (Català-1ª edició)

La llum a la pell

- LLÀTZER MOIX Arles

Una de les inauguraci­ons més sonades d’aquest estiu, almenys en termes mediàtics, és la de la seu de la Fundació Luma, a Arles (França). En termes arquitectò­nics, suposa una prova de la vitalitat i la incansable inventiva de Frank Gehry, que va fer 92 anys al febrer però de qui Arles espera un regal semblant al que va fer a Bilbao ja fa gairebé un quart de segle, amb l’obertura del Guggenheim el 1997.

L’arquitecte d’origen canadenc va aixecar a la capital biscaïna un museu que és en si mateix una obra d’art: un escultòric remolí de titani, que evoca el passat industrial de la ciutat i l’ha projectat cap a un present de regeneraci­ó urbana i economia terciària. Tal va ser l’èxit de l’operació que polítics i promotors culturals de nombroses ciutats van trucar després a la porta de Gehry per intentar replicar-la. L’arquitecte va respondre sempre a aquestes trucades amb gran llibertat, creant obres com ara la Fondation Louis Vuitton a París, que evoca el velam d’un vaixell, o l’avortat projecte museístic per a Andorra –una torre abstracta, revestida no d’acer, sinó del que semblava carbó, que va anticipar en part el d’Arles.

Les fonts d’inspiració que admet Gehry en la definició formal de la seva nova obra són bàsicament tres: l’herència clàssica d’Arles –que va ser capital provincial de l’imperi romà i conserva esplèndids edificis com les Arenas o l’amfiteatre–, l’obra de Van Gogh –que va firmar-hi algunes de les seves millors teles– i el veí massís de Les Alpilles, les formacions rocoses del qual es juxtaposen de manera dramàtica. Vet aquí tres ingredient­s d’orígens diversos –un de cultural, un d’artístic i un de mineral–, i per tant d’arriscada síntesi, fins i tot per a un despatx com el de Gehry, que ha ideat sofisticat­s programes digitals capaços de materialit­zar gairebé qualsevol disseny.

El nou edifici és una torre d’una desena de nivells, començat amb una caixa de formigó central –per a ascensors i altres serveis–, i després embolcalla­t en una estructura metàl·lica –una espècie d’armadura de mirinyac– sobre la qual s’han muntat onze mil plafons d’acer inoxidable. A tall de base de la torre, un tambor circular, transparen­t, que remet a la planta i fins i tot al volum de l’amfiteatre romà

Aquests plafons, la disposició dels quals replica les anfractuos­itats calcàries de Les Alpilles, integren la caracterís­tica pell de l’edifici, que la claríssima llum d’Arles va transforma­nt de dia i de nit, com si fos una escultura camaleònic­a. A ple sol, és blanca i platejada, encegadora. Sota un cel ennuvolat o de tempesta, blava i grisa. Quan cau el sol, daurada i rosada. A les nits clares remet al cèlebre quadre de Van Gogh La nit estelada, que Gehry sol citar com a inspirador. És a dir, a tota hora, la torre fa de far i de reclam del parc des Ateliers, una àrea d’onze hectàrees on la firma novaiorque­sa Selldorf Architects ha rehabilita­t velles naus ferroviàri­es, per a ús d’artistes i creadors i per a exposicion­s.

A més de l’esmentada funció de reclam, la torre en té d’altres. Les museístiqu­es es resolen majoritàri­ament a les sales dels nivells subterrani­s. Les de mirador, als nivells superiors –encara tancats al públic des de finals de juliol– i també en altres d’inferiors, amb vistes de fins a 180 graus sobre la ciutat i el paisatge provençal. Ofereix a més a més divertimen­ts com el doble tobogan que permet baixar ràpidament els dos últims nivells als qui no descendeix­in per la bonica escala helicoidal doble situada

 ?? LL.M. ?? Foto diürna de la Fundació Luma, obra de Frank Gehry a Arles
LL.M. Foto diürna de la Fundació Luma, obra de Frank Gehry a Arles
 ?? LL.M. ??
LL.M.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain