La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Barça sense Messi

- EL BARÇA EN 3-D ÀLEX DELMÀS

rompre una llança pels futboliste­s que estan a les seves ordres. “S’ha parlat molt de Leo Messi i és normal. Estem parlant del millor del món, que durant anys ho ha demostrat en aquest club guanyant molts títols. Ja no el tenim. Però hi ha altres jugadors”, va recordar. “Segons la meva opinió, tenim un planter fortíssim. A partir d’ara ja no hi ha excuses. Cal jugar, demostrar i tenir actitud per anar cap endavant. Estic convençut que la gent gaudirà amb aquest equip”, va vaticinar.

En el seu intent d’aixecar l’ànim al barcelonis­me, Koeman va anar una mica més lluny i va pronostica­r que el seu equip lluitarà per guanyar la Lliga. “Aquí aspirem al màxim. La Champions és una altra cosa”, va reconèixer.

El tècnic recupera De Jong i compta amb Pedri des de ja, però sobretot assenyala Memphis per no notar l’adeu de Leo a l’apartat realitzado­r. “Espero molt de Memphis. El conec molt de la selecció, on vaig treballar dos anys amb ell, en què va ser fantàstic. Li demano el mateix. És un davanter ràpid, fort i té efectivita­t. Sense Messi hem perdut gol. Aquí Memphis ha de ser importantí­ssim”. No és l’únic. L’entrenador també vol un pas endavant de Griezmann. “M’encanta treballar amb Antoine perquè és un jugador que sempre ajuda sense pilota i és molt alegre. Segurament serà més important. Si ocupa la posició de Leo tindrà més llibertat i això pot ser un avantatge per a ell”, va explicar. L’assistènci­a va ser de Piqué, però fins que arribin Ansu Fati o Agüero els gols han de ser seus.c

La plantilla és fortíssima; estic convençut que la gent gaudirà amb l’equip” Ronald Koeman

L’era post Messi ja és un fet al Barça, i això també té derivades futbolísti­ques. Sense la presència del millor jugador de la història del club, l’equip perd talent. I la conclusió és senzilla: un equip sense Messi és un equip amb menys individual­itat. Així doncs, l’equip s’haurà d’enfocar cap a reforçar el col·lectiu per sobre de les individual­itats. Perquè la vida continua per al conjunt blaugrana i perquè en tot canvi, per traumàtic que sigui, sempre hi apareixen oportunita­ts. Aquestes són algunes de les bases tàctiques cap a on el Barça pot redirigir el seu futbol.

Una de les poques contrapres­tacions de Messi requeia en l’apartat defensiu. Per tant, el primer punt en què l’equip ha d’abocar els esforços serà a recobrar la capacitat per pressionar al davant de manera tan eficient que les recuperaci­ons de pilota siguin molt més amunt del que han estat els últims anys. Un factor en què el Barça havia perdut prestacion­s i que és una de les bases del joc de posició, ja que permet enllaçar atacs més sovint. En tres de les últimes quatre temporades a la Lliga el Barça no ha passat d’un 30% de presència al terç rival, mentre que des del 2008 fins al 2017 la mitjana va vorejar un 33%. Sense la presència de l’històric deu, cap jugador no pot dosificar esforços i el repte serà ser excel·lent en això. Si el Barça aconseguei­x ser més eficient en la pressió alta i reduir el temps en què ha de córrer cap enrere també provocarà que el bloc sigui més compacte, ja que la defensa se sentirà més segura per anar cap endavant. Una cosa que últimament el Barça no ha aconseguit prou (25% del temps del joc a prop de la pròpia porteria els últims quatre anys) i que és superimpor­tant perquè redueix les distàncies.

Una altra oportunita­t passa per la viabilitat de fer servir un sistema amb possibilit­ats per obrir el camp en la seva màxima expressió (4-3-3, 3-4-3 o alguna variant amb extrems nats). El joc blaugrana, ple de talent interior, últimament ha tendit a jugar per dins més del compte, cosa que ha donat origen a un efecte embut en atac. Amb un 36% del total, el Barça va ser el conjunt de l’última Lliga que més va encaminar el cabal ofensiu pel centre. El quadre blaugrana pot aprofitar la sortida d’un mitjapunta com Messi per variar el perfil a un extrem pur i començar per aquí a reeixampla­r el joc d’atac.

La connexió Messi-Jordi Alba ha estat una de les vies de més producció ofensiva darreramen­t, però amb el temps també ha estat un factor que ha generat certa previsibil­itat. Evoluciona­r el joc pel carril central per acabar-lo a l’esquerra s’ha convertit en un clàssic. El Barça va concloure la campanya passada abocant un 36% del joc a l’esquerra i aprofundin­t només un 28% per la dreta. Es presenta una bona ocasió per donar proporcion­alitat als camins per buscar el gol.

El conjunt de Ronald Koeman també pot i ha de guanyar mobilitat al davant, i, en conseqüènc­ia, incrementa­r la circulació de la pilota. Un punt que també serà clau sense el concurs del millor regatejado­r del futbol actual. Un altre objectiu pot ser crear situacions favorables d’atac en zones del camp més diversific­ades i que hi hagi més focus de perill. En aquest sentit, les arribades de futboliste­s amb capacitat per generar per si sols, com Depay, la possible nova ubicació de Griezmann, la llibertat més gran per a De Jong i, sobretot, la recuperaci­ó d’Ansu Fati ho poden proporcion­ar.

Sobresorti­r en la pressió alta:

Recuperar l’amplitud pura:

Equilibrar els atacs:

Augmentar la mobilitat i ampliar els focus de perill:

Lideratge i gols d’altres (DepayGriez­mann-De Jong):

La situació requerirà que peces importants de la plantilla prenguin el comandamen­t al terreny de joc. Serà impossible que un sol futbolista pugui compensar els registres d’un jugador superlatiu com Messi, de manera que l’equip necessitar­à obligatòri­ament que jugadors com Griezmann, Memphis Depay, Ansu Fati, Dembélé, De Jong i algun altre assumeixin el màxim protagonis­me i contribuei­xin amb xifres importants de gols i assistènci­es. A qualsevol grup que vulgui ser guanyador li calen líders que marquin les diferèncie­s.

Indispensa­ble encaixar menys:

I en l’aspecte defensiu, el Barça haurà de reduir indispensa­blement la quantitat de gols rebuts per equilibrar el saldo quantitati­u. I això passa per alguns dels punts tàctics esmentats abans, però també per una alta implicació col·lectiva a l’hora de complir les tasques sense pilota i una gran concentrac­ió per minimitzar errors no forçats. Els 38 gols encaixats a la lliga en cadascuna de les dues últimes temporades no es poden tornar a repetir.c

 ?? FCB ?? De Jong, a la imatge durant l’entrenamen­t d’ahir, ha de guanyar protagonis­me per ajudar a omplir el buit deixat per Messi
FCB De Jong, a la imatge durant l’entrenamen­t d’ahir, ha de guanyar protagonis­me per ajudar a omplir el buit deixat per Messi
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain