La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’estiu de les pròrrogues

- CARLES RUIPÉREZ Barcelona

Caldria començar a canviar la definició que Gary Lineker va fer del futbol. Després del que ha passat aquest estiu, es pot dir que és un esport en què juguen onze contra onze i gairebé sempre hi ha pròrroga per veure qui guanya.

Ha estat l’estiu amb més futbol. Han coincidit cinc competicio­ns de seleccions, d’homes i dones, a més de la final de la Supercopa d’Europa. Però la raó que se n’hagin jugat més que mai és perquè des del 26 de juny, quan van començar els vuitens de final de l’Eurocopa, s’han disputat 19 pròrrogues. Són 570 minuts extra, l’equivalent a sis partits més. I en aquests dos mesos hi ha hagut 13 tandes de penals.

De les sis grans competicio­ns citades només una, la Copa Amèrica, no va necessitar pròrroga per decidir-se. El torneig va eliminar el temps extra a quarts i a semifinals, on si els 90 minuts acabaven amb empat es passava directamen­t als penals. Sí que estava prevista a la final. Tot i això, l’Argentina va guanyar el Brasil en el temps reglamenta­ri.

Però tant a l’Eurocopa (Itàlia), com als Jocs Olímpics masculins (Brasil) i femenins (Canadà), a més de la Copa Or de la Concacaf (Estats Units) i la Supercopa (Chelsea), els campions van haver de jugar 120 minuts per aixecar el trofeu. Els italians, les canadenque­s i els blues de Tuchel van necessitar recórrer a la tanda de penals per poder-ho celebrar.

“No sé si hi ha cap patró definit, però segur que la igualtat absoluta que hi ha en el futbol hi té a veure . No hi ha cap equip gaire superior com ho va ser el Barça de Guardiola o, fa poc, el Bayern, que et feien de seguida l’1-0 i el 2-0 i deixaven els rivals sense esperança molt aviat”, apunta Ángel Cuéllar, exfutbolis­ta del Betis i del Barça, entre d’altres, i ara comentaris­ta a LaLiga TV.

Cuéllar coincideix amb l’analista de La Vanguardia, Àlex Delmàs, en què tots els conjunts estan molt ben preparats físicament. “Avui dia els equips poden ser més o menys tècnics, però tots estan treballats tàcticamen­t i estan disposats a fer els partits llargs”, diu l’extremeny.

“Avui dia tot costa més, perquè els equips són capaços de mantenir un alt nivell d’intensitat. Això fa que l’equip que defensa més faci menys errors”, diu Àngel Pitxi Alonso, que al seu dia va provocar la famosa remuntada del Barça al Göteborg, va ser a la pròrroga de Sevilla i va fer entrar l’Espanyol a la final de la UEFA amb un gol al Bruges en el minut 119.

Un altre aspecte a tenir en compte és que com que són tornejos curts, els selecciona­dors temarca nen menys temps per treballar que als clubs i decideixen ser més conservado­rs. “Les pròrrogues s’han convertit en una xarxa de seguretat. Arribat el minut 80 saben que, si reben un gol ja no hi haurà marge de reacció. ‘El que no has guanyat en 80, no ho perdis en 10’, sol ser el pensament. Van a la pròrroga, que t’assegura mitja hora, per si de cas”, reflexiona Delmàs. “Després es marquen pocs gols en el temps extra. No sé si és per por, però tots s’ho pensen més”, diu Alonso, comentaris­ta a Movistar.

Un bon exemple va ser el que va passar a l’Anglaterra-Dinade les semifinals de l’Eurocopa. Kane va marcar en el 104 el 2-1 i, un minut més tard, Southgate va retirar el traçut Grealish, que havia entrat de refresc i només feia mitja hora que era a la gespa, i va posar Trippier, un carriler. “S’estan utilitzant millor els canvis”, intervé Delmàs, que dona mèrit als tècnics. “Amb cinc substituci­ons els partits es trenquen menys. Abans (amb dos i tres relleus) arribava un moment en què el partit s’obria, et feien dos gols i eliminat”, diu.

Ángel Cuéllar mira enrere en la seva carrera. “Jo vaig jugar poques pròrrogues”. En 14 temporades en equips de Primera i Segona només va disputar 120 minuts tres vegades, a la Copa. Per això li sembla destacable l’estiu de Pedri, Unai Simón i Pau Torres. El migcampist­a n’ha jugat cinc, el porter n’ha estat en una més –Pedri no va jugar la del Japó a Tòquio–, però és que el defensa en suma dues més, vuit, si es compten l’Europa League i la Supercopa d’Europa amb el seu equip. “Són precoços, però també molt bons. Uns privilegia­ts”, reconeix.

Com a mínim, saben que a la Lliga no hi ha pròrrogues. Tot i això, la UEFA ha retirat el valor doble dels gols a camp contrari per a les eliminatòr­ies, cosa que suposarà, auguren els experts, més pròrrogues, que han arribat per quedar-se.c

La UEFA va eliminar el valor doble dels gols en camp contrari; els experts auguren més pròrrogues

?? TIZIANA FABI / AFP ?? Amb 18 anys, Pedri ha jugat cinc períodes de temps extra aquest estiu, set el 2021
TIZIANA FABI / AFP Amb 18 anys, Pedri ha jugat cinc períodes de temps extra aquest estiu, set el 2021