La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’especulaci­ó al mercat de CO2 també impacta en el rebut de la llum

Les exigències mediambien­tals a la UE disparen el preu i atreuen inversors

- PILAR BLÁZQUEZ Madrid

El preu de megawatt d’electricit­at a Espanya ha arribat a costar 130 euros per hora en diversos moments dels últims dies. És la quantia més alta de la història i són molts els motius que hi ha al darrere d’aquesta escalada.

Entre els més desconegut­s, hi ha el complicat mercat de drets d’emissió de diòxid de carboni (CO2) responsabl­e, segons el Banc d’Espanya, d’una cinquena part de la pujada del preu de la llum registrada el primer semestre del 2021 i que, juntament amb l’escalada del gas, serien culpables d’un 70% de la pujada.

Es tracta de dues matèries primeres que estan correlacio­nades en la formació dels preus de la llum. En la subhasta diària en què es fixen els preus entren en el que es diu el pool primer les energies més barates, les renovables. Si no cobreixen la demanda arriben la nuclear, la hidroelèct­rica i en últim lloc, les més cares, les que procedeixe­n de les centrals de cicle combinat que funcionen amb gas. El preu del gas als mercats financers ha escalat des del final de la pandèmia fins als 48 euros actuals. L’increment de la demanda a la Xina i les tensions amb Rússia en són els motius principals.

Com que el gas és contaminan­t, les empreses que el fan servir estan obligades a comprar drets de CO2 per compensar les emissions. El mateix passa amb les que fan servir carbó (que és més barat que el gas, però obliga a comprar més drets). Això dispara el preu d’aquells drets i, ja que són els últims que entren en el mix energètic, són els culpables de marcar el preu final pels núvols.

Aquesta tendència alcista nefasta per als consumidor­s és al seu torn un negoci suculent al mercat financer. Fins al punt que a finals de juliol va complir un any un producte financer, l’ETF KraneShare­s Global Carbon, que ja permet als petits inversors dels EUA comprar CO2. Ha acumulat ingressos per valor de 458 milions d’euros i una rendibilit­at del 46%. La majoria dels actius en què inverteix són drets de carboni europeus, que és la borsa més gran del món d’aquests actius. “La demanda d’inversions ecològique­s està augmentant i el carboni és una forma fàcil de participac­ió per als inversors. Hi ha barreres per accedir al mercat de carboni directamen­t, per la qual cosa els ETF són una solució per als detalliste­s”, segons Bo Qin, analista de Bloomberg NEF. Que aquest tipus d’actius arribi als inversors de la resta de països és qüestió de temps.

La primera setmana d’agost la llum va escalar un 10% a Espanya i va arribar a 130 euros per MWh

L’escalada de preus del CO2 i el gas és responsabl­e d’un 70% de la pujada, segons el Banc d’Espanya

 ??  ?? Gestors de borsa analitzant les pantalles informativ­es del mercat
Gestors de borsa analitzant les pantalles informativ­es del mercat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain