La Vanguardia (Català-1ª edició)

Governar la transició

- Mariano Marzo

Definim emergència com el resultat de multiplica­r risc per urgència. Al seu torn, el risc resulta de multiplica­r probabilit­at per mal. I la urgència es defineix com el temps de reacció davant una alerta, dividit pel temps d’intervenci­ó que queda per evitar un desenllaç no desitjat. Una situació és una emergència si tant el risc com la urgència són alts. I, si el temps de reacció fos més gran que el que resta per actuar, diem que la situació està fora de control.

Ja fa temps que sabem que la humanitat afronta una emergència climàtica. Una cosa que l’informe recent del Grup Intergover­namental d’Experts sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides, amb les seves demolidore­s conclusion­s, no ha fet sinó reforçar. De fet, l’únic que ens queda per aclarir en l’equació de l’emergència climàtica és de quant temps disposem per no perdre completame­nt el control de la situació.

En aquest context, la necessitat d’una urgent transició energètica és inqüestion­able. A més de canvis d’hàbits i comportame­nt dels ciutadans, l’esmentada transició exigeix fonamental­ment innovació tecnològic­a. Però un altre factor decisiu és la bona governança. Davant l’emergència climàtica, els polítics tenen la formidable responsabi­litat

Els polítics són responsabl­es de gestionar de manera eficaç el canvi energètic

de governar eficaçment la transició energètica. Ha passat el temps de les proclames i de les promeses populistes que prometen solucions simples a desafiamen­ts molt complexos. Com us comentava des d’aquesta mateixa tribuna (“Pragmatism­e climàtic”, 2 de febrer del 2020) és temps d’actuar sobre la base d’un realisme extrem.

Perquè els nous desafiamen­ts plantejats per la transició energètica s’encadenara­n, un després de l’altre. I n’hi ha prou amb un exemple de rabiosa actualitat. Un informe recent del Banc d’Espanya estima que l’escalada dels preus de l’electricit­at al nostre país, actualment en xifres rècord, reflecteix un augment dels preus dels drets d’emissió del CO2 que són responsabl­es d’una cinquena part de l’increment total. La fixació de preus del carboni és recollida per la UE com un mecanisme necessari per assegurar el compliment dels objectius de reducció d’emissions i, concretame­nt, a l’European Emissions Trading System el preu esmentat és una mica per sobre dels 50€/ton (60$/ton). Doncs bé, per obtenir les zero emissions netes el 2050, l’Agència Internacio­nal de l’Energia ha publicat un full de ruta que, per al cas de les economies avançades, estima uns preus mitjans del carboni per a 2025, 2030, 2040 i 2050, entorn dels 75, 130, 205 i 250$/ton, respectiva­ment.

Una perspectiv­a preocupant que cal saber gestionar adequadame­nt. Especialme­nt si els preus al carboni s’acaben aplicant també, com s’ha proposat a la UE, al transport i al sector residencia­l. Perquè, al capdavall, la sostenibil­itat energètica no és només una qüestió mediambien­tal, sinó un equilibri entre aquell àmbit, el de l’economia i el de la seguretat de subministr­ament.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain