La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els talibans reconquere­ixen Kabul

La presa del palau presidenci­al després de la fugida d’Aixraf Gani segella la guerra

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

De manera accelerada i dramàtica però incruenta, la guerra de l’Afganistan va arribar ahir a la seva fi. Un final buñuelesc, amb els talibans retornant a Kabul i oferint les seves pregàries amb el Kalàixniko­v en bandolera als salons del restaurat Palau Presidenci­al, acabat d’abandonar pel fins ara president Aixraf Gani.

Un dia històric, amb molta més tensió aparent a l’aeroport –entre els estrangers pendents d’evacuació i els afganesos afavorits o no amb un vol i que obstruïen les pistes– que entre els quatre milions de ciutadans de la capital, immersos en els embussos circulator­is de costum.

A causa de l’ensorramen­t del govern tutelat pels EUA, amb el president en fuga i la policia absent dels carrers, els talibans van rebre, abans de la posta del sol, l’ordre d’entrar a la capital “per evitar pillatges”.

Tot i que la milícia s’havia plantat a les portes de Kabul abans del migdia, s’havia imposat no irrompre-hi a fi d’obtenir un traspàs pacífic del poder, com ha passat en una ciutat després d’una altra, durant una setmana de vertigen. Ahir al matí, a Jalalabad i a la base aèria de Bagram.

Qui va ser l’etern número dos del Govern, Abdul·lah Abdul·lah, va ser qui va revelar que el president ja era al Tadjikista­n. Aparentmen­t, camí d’Oman. Des d’algun lloc, Gani va acabar el dia amb aquest missatge: “Els talibans han guanyat. Ara els correspon la preservaci­ó del país”.

El ministre de l’Interior, el general Abdul Sattar Mirzakwal, havia confirmat hores abans la versió talibana, tranquil·litzant la població: “La ciutat no serà atacada. Hi haurà una transició pacífica”.

Tot i això, un portaveu talibà matisava a Al-Jazira. “Només acceptarem una rendició incondicio­nal”, va dir Suhail Xaheen, mentre els seus comptaven ja els districtes de Kabul sota el seu control –el mul·là Xirin Akhund és el nou “governador”–

com abans les províncies conqueride­s.

Tot indica que el motiu de la demora era bastir un pont de plata a l’enemic. Des de la matinada, no havia cessat el tràfec d’helicòpter­s dels EUA entre la seva ambaixada i l’aeroport. El moment Saigon sobrevolav­a Kabul.

Ambaixades com la francesa anunciaven al final del dia que passaven a operar des d’allà.

La presa de l’aeroport pels marines per evacuar diplomàtic­s i alts càrrecs va provocar a més la cancel·lació de vols regulars, frustrant molts afganesos que havien desemborsa­t una fortuna. El caos creat s’afegia així a la desesperac­ió.

No en va, amb la insurgènci­a al capdavant de totes les autopistes i posts fronterers, l’aeroport és el cordó umbilical de l’Afganistan amb el món, tot i que caldrà veure per quant temps. Moltes aerolínies eviten ja el seu espai aeri.

Si alguna vegada hi va haver tres-cents mil soldats afganesos, tal com feien creure les seves nòmines, els seus rifles ja són en lloc segur a l’armeria talibana. Perquè tota aparença de resistènci­a va acabar després de la caiguda consecutiv­a d’Herat, Kandahar, Mazar-e-Xarif i Jalalabad.

Tot i això, els talibans han promès respectar vides i hisendes, així com una amnistia general, en favor de la reconcilia­ció. Tot i això, aquells que han col·laborat amb el Govern però que no han pogut enriquir-se fins al punt d’estar ja a Dubai o a Istanbul, viuen aquestes hores amb angoixa.

Malgrat els malastrucs, ahir el fum més conspicu que emergia de Kabul era el de l’ambaixada dels EUA, on s’incinerave­n documents.

La restauraci­ó de l’autodenomi­nat Emirat Islàmic de l’Afganistan, després de menys de vint anys, ja és una realitat. La seva bandera blanca oneja ja en substituci­ó de la de la República Islàmica de l’Afganistan en tots els centres de poder. Però a diferència del que passava

El caos es concentra a l’aeroport de Kabul, última via d’escapada, amb dues mil persones a les pistes

Ja oneja la bandera de l’emirat sobre el palau presidenci­al, pels salons del qual es passegen els milicians

El missatge de Gani: “Els talibans han guanyat, ara els correspon la preservaci­ó del país”

Control talibà 3 de maig Àrees en disputa

Un avanç imparable

 ?? RAHMAT GUL / AP ?? Guerriller­s talibans al despatx del palau presidenci­al de Kabul que ocupava Aixraf Gani, que ha fugit del país
RAHMAT GUL / AP Guerriller­s talibans al despatx del palau presidenci­al de Kabul que ocupava Aixraf Gani, que ha fugit del país

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain