La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’estratègia militar porta el segell del Pakistan, on hi ha la cúpula talibana

-

abans de la invasió, ara ho fa a tot el territori.

Per impedir la temptació de tornar a fer taula rasa, les democràcie­s tenen una gran carta per jugar. Posar condicions al seu reconeixem­ent internacio­nal, com apuntava ahir el premier britànic, Boris Johnson.

No hi haurà cues per reconèixer l’Emirat, de funesta memòria. Tot i això, la netedat amb què han girat aquest últim full, minimitzan­t el vessament de sang, i mostrant astúcia política –a més de militar– dona algun crèdit als que sostenen, des del Pakistan, que “els talibans han canviat”.

A les primeres que hauran de convèncer serà a les dones, que no només han guanyat posició i considerac­ió respecte al 1996 a l’Afganistan, sinó a tot el món.

L’expresiden­t Hamid Karzai –que encara dona nom a l’aeroport de Kabul– amb Abdul·lah Abdul·lah, l’excap milicià Gulbuddin Hekmatyar i un polític islamista havien de ser els interlocut­ors dels talibans, una vegada es trobava ja fora d’escena el professor Abdul Gani, amb qui aquests sempre van afirmar que no parlarien mai.

Però la caiguda del seu bàndol ha estat massa atordidor com perquè els talibans vegin cap necessitat d’una “transició” pactada, tot i que han dit que garantiran la seguretat de les personalit­ats abans citades. Després de molts anys, les presons afganeses són buides.

Mentrestan­t, ahir Narendra Modi celebrava a Nova Delhi un dia de la Independèn­cia amb cares llargues. El seu homòleg Imran Khan, d’origen paixtu, tenia molts més motius

 ?? -/AFP ?? L’ombra de Saigon va planar sobre l’ambaixada dels EUA a Kabul, amb repetits vols d’helicòpter
-/AFP L’ombra de Saigon va planar sobre l’ambaixada dels EUA a Kabul, amb repetits vols d’helicòpter

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain