La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més de 700 morts a Haití mentre continua la recerca de superviven­ts

El país caribeny es prepara per a l’arribada imminent d’una tempesta tropical

- AGÈNCIES Port-au-Prince

El terratrèmo­l devastador de 7,2 graus que dissabte va sacsejar Haití, el país més pobre d’Amèrica, ha causat almenys 724 morts i 2.800 ferits. Els equips de rescat s’afanyen a provar de trobar superviven­ts per l’arribada imminent de la tempesta tropical Grace ,queja és sobre Puerto Rico.

El terratrèmo­l va arrasar centenars de cases i edificis en una nació que encara es recupera d’un altre sisme que fa 11 anys va posar fi a la vida d’unes 200.000 persones i que viu submergida en el caos polític després de l’assassinat a mans de mercenaris del seu president fa tot just un mes.

El sud-oest d’Haití ha estat la regió més afectada, especialme­nt la ciutat de Les Cayes i els seus voltants. Esglésies, hotels, hospitals i també escoles han quedat greument malmesos.

Les rèpliques es van sentir durant tot el dissabte i durant la nit de diumenge, quan moltes persones, que s’havien quedat sense llar o estaven massa espantades davant la possibilit­at que les seves cases fracturade­s s’esfondress­in sobre seu, es van quedar als carrers per dormir, si els seus nervis els ho permetien. A Les Cayes, algunes famílies van recuperar les seves escasses pertinence­s i van passar la nit en un camp de futbol a l’aire lliure.

“Necessitem mostrar molta solidarita­t amb l’emergència”, va dir el primer ministre, Ariel

Henry, un neurocirur­già que lidera l’atribolat país després de l’assassinat del president Jovenel Moise el 7 de juliol.

“Volem donar una resposta més adequada que el 2010 després del terratrèmo­l. Tota ajuda exterior ha de ser coordinada per la Direcció de Protecció Civil”, va exigir el cap de Govern, mentre cridava els seus conciutada­ns a la “unitat nacional”. “Oblidem les nostres picabarall­es”, va suplicar Henry.

Informes sobre hospitals col·lapsats per l’arribada de víctimes augmenten la pressió sobre un sistema sanitari precari que amb prou feines té recursos per fer front a la pandèmia del coronaviru­s.

Els esforços per trobar més superviven­ts es complicara­n a partir d’avui amb l’arribada de la tempesta tropical Grace .Algunes parts d’Haití corren el risc de patir inundacion­s ràpides, segons el Centre Nacional d’Huracans (NHC) dels EUA.

Des del Vaticà, el papa Francesc va instar les nacions a enviar ajuda ràpida. “Que la solidarita­t de tots alleugi les conseqüènc­ies de la tragèdia”, va dir en la seva benedicció dominical a la plaça de Sant Pere.

Els Estats Units han enviat subministr­aments vitals i han desplegat un equip de recerca i rescat urbà de 65 persones amb equip especialit­zat, va dir Samantha Power, administra­dora de l’Agència dels Estats Units per al Desenvolup­ament Internacio­nal.

L’accés a les àrees més afectades pel terratrèmo­l és complicat perquè les carreteres per arribar fins allà estan en mans de grups criminals, tot i que algunes informacio­ns apunten que les bandes estarien permetent el pas de l’ajuda.

La zona més afectada és de difícil accés ja que les carreteres estan controlade­s per grups criminals

La tempesta ‘Grace’ podria portar pluges torrencial­s i inundacion­s ràpides a partir d’avui dilluns

“Ningú no pot viatjar per la zona”, va dir a l’agència AP Ndiaga Seck, portaveu d’Unicef a Port-au-Prince. “Només podem volar o agafar una altra ruta”, va assegurar. No obstant això, Unicef preveu enviar subministr­aments mèdics a dos hospitals al sud, a Les Cayes i Jérémie.

Després de l’assassinat de Moise, que segons les autoritats va ser dut a terme per un grup de mercenaris majoritàri­ament colombians i còmplices haitians, el primer ministre Henry es va comprometr­e a celebrar eleccions presidenci­als tan aviat com fos possible. Tot i això, algunes informacio­ns apuntaven la setmana passada que els comicis, anteriorme­nt previstos per al setembre, no se celebrarie­n fins al novembre. Després del terratrèmo­l de dissabte, és probable que la votació s’endarrerei­xi encara més.

El terratrèmo­l, que ja forma part dels 10 més letals dels últims 25 anys a Llatinoamè­rica, es va registrar a uns 12 quilòmetre­s de la localitat de SaintLouis du Sud, amb l’epicentre a 10 quilòmetre­s de profundita­t, i també es va sentir a la República Dominicana, Jamaica i Cuba.c

 ?? DUPLES PLYMOUTH / EFE ?? Un grup de persones remouen runa d’un edifici a Les Cayes després del terratrèmo­l
DUPLES PLYMOUTH / EFE Un grup de persones remouen runa d’un edifici a Les Cayes després del terratrèmo­l

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain