La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trudeau convoca eleccions anticipade­s al Canadà a la recerca d’una majoria sòlida

- TORONTO Agències

Els canadencs aniran a les urnes molt abans del previst. Ahir, el primer ministre, Justin Trudeau, va anunciar eleccions generals anticipade­s per al 20 de setembre, només dos anys després dels comicis anteriors.

La intenció del primer ministre és acostar-se a la majoria absoluta que no va aconseguir el 2019 quan el seu partit, els liberals, van obtenir 157 dels 338 escons de la Cambra Baixa del Parlament. Les últimes enquestes assenyalen que el Partit Liberal de Trudeau està encaminat a guanyar altre cop les eleccions, tot i que els experts han advertit que la impredicti­ble evolució de la quarta onada de la pandèmia en què està sumit el país pot provocar un tomb electoral.

Trudeau es va reunir aquest diumenge amb la governador­a general del Canadà, Mary Simon, que exerceix com a cap d’Estat en representa­ció de la reina d’Anglaterra, i va sol·licitar la dissolució del Parlament. Trudeau aspira a capitalitz­ar el fet que el Canadà és un dels països del món amb més població vacunada. “Hem tingut el vostre suport i ara és el moment de sentir la vostra veu”, va apuntar el primer ministre, que va assegurar: “Els canadencs necessiten triar com acabem la batalla contra la covid”.

L’aposta del dirigent canadenc comporta un cert risc, en part per la possible abstenció en un moment en què la pandèmia no ha remès, i perquè la seva popularita­t no és tan determinan­t com fa uns anys. Tot i això, les seves decisions per lluitar contra la pandèmia li han reportat una imatge d’èxit. Més d’un 71% de la població està totalment vacunada i un 10% més ha rebut la primera dosi. El Govern ha gastat milers de milions en suport de les empreses que van haver de tancar. Els analistes apunten que si amplia el seu avantatge, Trudeau podrà governar amb marge, però si els resultats el deixen en mans de l’oposició, el premier estarà assetjat pels oponents i pels membres del seu propi partit.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain