La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les comunitats del PP mantenen el pols amb l’Executiu i abaixaran els impostos

Galícia, Madrid, Andalusia, Múrcia i Castella i Lleó preparen més rebaixes fiscals

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

El debat sobre l’harmonitza­ció fiscal, amb la reforma del finançamen­t autonòmic a la cantonada que fins i tot ha portat a plantejar un impost a Madrid, ha posat sobre la taula les diferèncie­s tributàrie­s entre comunitats autònomes, que afecten tant els impostos cedits com els impostos propis i l’IRPF.

Un debat que anirà a més davant els anuncis dels presidents autonòmics del PP, que no estan disposats a fer cas de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, amoïnada perquè continuïn abaixant impostos, i pretenen aprofundir en aquestes rebaixes fiscals.

No és només Madrid i la voluntat expressada per la seva presidenta, Isabel Díaz Ayuso, d’avançar per reduir la pressió fiscal i compensar, des del seu

Govern, les pujades d’impostos de l’Executiu de Pedro Sánchez. Fins i tot el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha anunciat que els seus pressupost­os del 2022 inclouran una rebaixa fiscal d’impostos autonòmics amb la qual vol arribar a un 90% dels ciutadans, amb especial atenció a les famílies nombroses, els joves de menys de 35 anys i les persones amb discapacit­at.

Una cosa semblant s’espera a Andalusia, amb la mateixa promesa del seu president, Juanma Moreno, de rebaixar els impostos als comptes del pròxim exercici, que caldrà veure si podran tirar endavant, ja que és un any electoral i Vox –necessari– podria no col·laborar-hi. Una nova rebaixa que se suma a la del 2019, quan pràcticame­nt es va suprimir l’impost de succession­s i donacions, i a les del 2020 i el 2021. Ara la intenció del president de la Junta és incidir en l’IRPF. A diferència del que passa a Madrid, Andalusia se situa com a quarta comunitat que més grava la renda del treball. La seva promesa és col·locar-la entre les quatre en què treballado­rs, autònoms i pensionist­es paguen menys.

Els presidents de Múrcia, Fernando López Miras, i de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, també asseguren que continuara­n amb les rebaixes fiscals que ja han posat en marxa en els últims exercicis, com ha passat a Castella i Lleó, on a l’abril pràcticame­nt es va suprimir l’impost de succession­s i donacions. Amb tot, la palma se la continua emportant Madrid, on no només l’IRPF és el més baix –el més alt és a Catalunya–, sinó que l’impost de patrimoni està exempt al 100% i el de succession­s i donacions està bonificat un 99% entre pares i fills.

En conjunt, segons els diferents estudis que s’han fet, les comunitats que menys paguen són Madrid, Múrcia i Andalusia, mentre que les que tenen els impostos més elevats són Astúries, Catalunya, Extremadur­a i la Comunitat Valenciana, segons el Registre d’Assessors Fiscals i el Consell General d’Economiste­s.

Per impostos, i pel que fa a l’IRPF, les comunitats amb uns tipus mínims més baixos són les Canàries, Madrid i La Rioja, mentre que les que tenen uns tipus mínims més alts són Múrcia, Aragó, Astúries, la Comunitat Valenciana i Catalunya. Quant als tipus màxims, Madrid té el més baix i La Rioja el més elevat.

L’impost de patrimoni té, en general, un mínim exempt de 700.000 euros, llevat de l’Aragó, on només és de 400.000; a Catalunya, que és de 500.000, i a la Comunitat Valenciana, de 600.000. Madrid el bonifica en un 100%.

En l’impost de succession­s també Madrid, Múrcia, Andalusia, juntament amb Cantàbria i Extremadur­a, i ara Castella i Lleó, són les comunitats en què menys es paga, ja que està exempt en un 99% en les succession­s i donacions entre cònjuges, descendent­s i ascendents. Els tipus màxims que es paguen

Ayuso pretén aprovar una llei que blindi la seva autonomia fiscal davant l’intent d’harmonitza­ció

La de la capital és la comunitat en què menys impostos es paguen, i Catalunya, la que els té més alts

29,0 27,4 26,3 18,7 23,2

 ?? LAVANDEIRA JR / EFE ?? Alberto Núñez Feijóo, president de la Xunta de Galícia, és un dels últims barons del PP que han anunciat una rebaixa fiscal
LAVANDEIRA JR / EFE Alberto Núñez Feijóo, president de la Xunta de Galícia, és un dels últims barons del PP que han anunciat una rebaixa fiscal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain