La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern espanyol comença a evacuar el personal de l’ambaixada a l’Afganistan

La fugida del president afganès accelera l’activació del pla de repatriaci­ó

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

La repatriaci­ó de el personal de l’ambaixada d’Espanya a Kabul s’iniciarà avui amb l’enviament des de Madrid de dos avions A400 a Dubai, des d’on han de continuar rumb a Kabul, tot i que de moment sense una data concreta. Hauran de portar de tornada a tots els espanyols de la delegació diplomàtic­a, així com als col·laboradors afganesos i les seves famílies, que des d’ahir esperen a l’aeroport.

El ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, va donar divendres l’ordre de preparar-ho tot per a la repatriaci­ó del personal diplomàtic a Kabul, davant el deterioram­ent de la situació al país centreasià­tic i l’avenç inexorable dels talibans cap a Kabul.

El pla d’evacuació va estar llest dissabte i es preveia executar-lo dilluns o dimarts, però el fet que el president afganès abandonés el país i els talibans aconseguis­sin el control de gairebé tot el territori va fer que el Govern avancés els seus plans i decidís reunir els espanyols i les persones que seran evacuades a Espanya a l’aeroport de la capital.

Per motius de seguretat, l’Executiu espanyol no dona més informació sobre quan podran ser repatriats els membres de la legació espanyola, però el fet de ser traslladat­s a l’aeroport ja suposa una mesura de seguretat. La presència de ciutadans d’altres països, entre ells Estats Units, a l’aeròdrom facilita el control de la seguretat de les persones, ja que la gent està concentrad­a.

Després d’aquest primer pas en el pla d’evacuació, fonts governamen­tals asseguren que el viatge cap a Espanya tindrà lloc

La policia afganesa controlant els cotxes que arriben a l’aeroport internacio­nal Hamid Karzai de Kabul

en el moment en què totes les condicions ho permetin, i que es farà com més aviat millor, sempre que la seguretat estigui garantida.

El Ministeri de Defensa, encarregat del trasllat a Espanya

dels repatriats, ho té tot llest per completar l’evacuació, cosa que es podria produir en qüestió d’hores, segons les mateixes fonts. Es preveu que en un avió de les forces armades espanyoles puguin sortir de l’Afganistan

els sis espanyols que es té constància que encara estaven vivint al país, juntament amb el personal de l’ambaixada: dos diplomàtic­s, que són l’ambaixador sortint, Gabriel Ferrán, i l’encarregat de negocis, així com els agents de policia que estan destinats a la missió i el personal laboral de la legació, tant espanyols com afganesos.

Amb ells, la intenció del Ministeri és que puguin viatjar també els traductors que han treballat amb l’exèrcit espanyol durant els gairebé vint anys que les tropes espanyoles han estat desplegade­s al país, i les seves famílies. La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha donat prioritat a l’evacuació de les dones i les filles d’aquests col·laboradors dels militars, ja que amb l’arribada dels talibans les dones queden en una posició d’especial vulnerabil­itat.

Ara, segons les fonts consultade­s, es tracta de poder evacuar el major nombre possible de persones,

Els espanyols al país centreasià­tic i els col·laboradors locals, traslladat­s a l’aeroport de Kabul

ja que es desconeix si es podran fer més viatges. I Espanya vol acollir el major nombre de persones que estiguin en la situació que, per la seva col·laboració amb les tropes espanyoles o la seva pertinença a l’OTAN, puguin estar en el punt de mira dels talibans. La intenció del Ministeri de Defensa és poder traslladar tots els que hagin tingut alguna relació amb Espanya. Com també va dir el ministre d’Exteriors: “No deixarem ningú enrere”.

Les autoritats espanyoles han estat en contacte amb els governs dels països aliats, en especial amb els que ha compartit la coalició internacio­nal que ha estat a l’Afganistan des del 2002, després dels atemptats gihadistes contra les Torres Bessones, al setembre del 2001, fins al maig, a fi de coordinar els passos que cal donar per a l’evacuació del personal estranger, i poder garantir millor, així, la seguretat tant dels seus ciutadans com dels afganesos que els acompanyar­an en la retirada.c

 ?? STRINGER / REUTERS ??
STRINGER / REUTERS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain