La Vanguardia (Català-1ª edició)

Jugar amb els impostos

-

La societat espanyola ha d’assumir que tan aviat com es consolidi la recuperaci­ó econòmica, o potser abans, caldrà més esforç fiscal per començar a pagar les enormes despeses de l’Estat per combatre la pandèmia de la covid, per ajudar els col·lectius més vulnerable­s i per sostenir l’ocupació i el teixit productiu. Amb això, paral·lelament, s’ha de finançar la transforma­ció energètica del país amb l’augment de costos que, al principi, comportarà la descarboni­tzació de l’economia. La recent pujada de la llum per l’augment del preu dels drets d’emissió de CO2 del gas natural n’és un primer avís. Tots els combustibl­es fòssils, com també la gasolina i el gasoil, seran penalitzat­s progressiv­ament, tant a Espanya com a la resta d’Europa.

Davant la necessitat que tindrà l’Estat els propers anys d’incrementa­r els ingressos, no sembla que tingui gaire sentit plantejar baixades d’impostos com fan els governs autonòmics del PP. Pot funcionar com a estratègia política per guanyar votants davant el PSOE, però no resulta creïble pensar que realment ho puguin fer. L’increment de la recaptació que s’obtingui com a conseqüènc­ia del creixement econòmic, molt probableme­nt, no bastarà per cobrir les noves necessitat­s financeres. Caldrà modular molt bé, però, l’augment de la pressió fiscal per no asfixiar l’economia. Serà un equilibri difícil.

Si, malgrat tot, hi ha comunitats autònomes que opten per abaixar més els impostos, estiguin o no governades pel PP, seran la resta de ciutadans els que hauran de pagar més pels que paguen menys. I si finalment la competènci­a fiscal entre comunitats porta a igualar els impostos a la baixa a totes les autonomies, l’Administra­ció central es veurà obligada a incrementa­r la pressió tributària a escala estatal per compensar el descens d’ingressos correspone­nt. Els partits polítics hauran jugat les seves cartes, i el PP, probableme­nt, provocarà un desgast electoral del PSOE i d’Unides Podem, que és el que persegueix amb la seva estratègia. Però, en definitiva, els ciutadans pagarem igualment, sigui d’una manera o d’una altra, ja que els deutes de l’Estat generats per la pandèmia hi són. Es podrà negociar amb els creditors –la UE, el BCE o els mercats financers– si es paguen en un termini més llarg o més curt. Tot i això, el que resulta ineludible és que caldrà pagar-los.

En lloc de jugar al gat i al ratolí amb els impostos, el PP i el PSOE haurien de pactar com més aviat millor un nou model de finançamen­t autonòmic i un pla estatal de consolidac­ió fiscal per a la devolució del deute a llarg termini que no sigui traumàtic. Això reduiria incerteses i aportaria confiança.c

El PSOE i el PP han de pactar un pla de consolidac­ió fiscal per al pagament del deute

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain