La Vanguardia (Català-1ª edició)

Si una dona parla, les altres la segueixen

‘The Lancet’ publica un estudi sobre la participac­ió femenina als congressos mèdics

- AITANA PALOMAR S. Barcelona

Un dels clixés més arrelats respecte al sexe femení és el que afirma que les dones parlen molt més que els homes. Deborah Cameron, lingüista feminista i professora de Llenguatge i Comunicaci­ó a la Universita­t d’Oxford, va desmentir el tòpic en una entrevista a la BBC: “Tenim proves molt substancia­ls, des de fa molt de temps, que en la majoria dels contextos –especialme­nt els públics– és exactament a l’inrevés: l’home parla més que la dona”.

Ja sigui en ponències, debats, aules università­ries o fins i tot a la televisió, la suma de minuts que inclouen les dones continua sent molt per sota de la que ocupen els seus companys masculins. “Els homes controlen un 70% del discurs, fins i tot quan hi ha paritat entre els assistents” —sosté Patricia Seabright, escriptora i coach en oratòria—. “Encara que siguin minoria, acaben parlant la major part del temps”.

La revista The Lancet ha publicat un estudi en què analitza aquesta realitat a les conferènci­es mèdiques. Per fer-lo, van examinar la participac­ió femenina al congrés nacional anual de la Societat d’Endocrinol­ogia del Regne Unit durant el 2017 i el 2018. A més, a la conferènci­a del 2018 van dur a terme una intervenci­ó destinada a millorar la inclusió femenina. Van enviar un correu electrònic a l’equip organitzad­or demanant que convidessi­n més dones a presidir les sessions i a dirigir les preguntes, i un altre a tots els presidents animant-los a oferir la pregunta d’obertura a una dona.

El 2017 un 47% dels assistents van ser dones i el 2018, un 50%. Malgrat que els números arribaven pràcticame­nt a la paritat total, les dones van fer menys preguntes tant a la conferènci­a del primer any (24%) com del segon (35%). Tot i això, entrant en més detall, les conclusion­s demostren que la intervenci­ó va tenir un efecte positiu.

Gràcies als missatges enviats per l’equip de The Lancet , el 2018 només un 34% de les sessions van ser presidides únicament per homes, en contrast amb un 47% del 2017. En aquestes sessions, només un 9% de les preguntes les va formular el gènere contrari. En canvi, en les sessions presidides per dones, un 29% de les preguntes les van fer elles. Incloent-hi tant el públic com els ponents, un 57% de

A les conferènci­es el biaix de gènere desapareix si la primera pregunta la fa una participan­t

les qüestions plantejade­s a les sessions presidides per científiqu­es van ser de dones. Això demostra que la presència de ponents femenines dona lloc a una participac­ió més gran de les dones del públic.

Una altra de les conclusion­s més interessan­ts la van extreure analitzant l’efecte de les primeres preguntes. Van constatar que si la primera pregunta d’una sessió la feia un home, la segona era d’un altre home en un 86% dels casos. Al contrari, si la primera la feia una dona, un 50% de les segones preguntes eren d’altres dones. Amb aquestes dades van confirmar que una pregunta inicial procedent d’una dona augmenta significat­ivament la probabilit­at que les preguntes següents les facin altres dones.

Aquesta és la primera investigac­ió sobre la participac­ió del públic en un congrés mèdic amb perspectiv­a de gènere del Regne Unit, i demostra que la conscienci­ació i la intervenci­ó pot millorar la inclusió femenina. “Aquests resultats s’haurien de tenir en compte en la futura planificac­ió dels congressos acadèmics. Si les dones no són visibles, no poden actuar com a models de conducta per als acadèmics novells, creant un cercle que s’autoperpet­ua”, conclou The Lancet.c

 ?? LUIS ALVAREZ / GETTY ?? Una dona prenent la paraula en un congrés
LUIS ALVAREZ / GETTY Una dona prenent la paraula en un congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain