La Vanguardia (Català-1ª edició)

Comença la selecció de voluntaris per a la primera vacuna espanyola contra la covid

- REDACCIÓ Barcelona

Els hospitals Josep Trueta de Girona i el Clínic de Barcelona comencen aquest dilluns la selecció de voluntaris que participar­an en el primer assaig clínic amb humans d’una vacuna espanyola contra la covid, que desenvolup­a el laboratori Hipra a la planta de la localitat d’Amer (Girona).

Els hospitals han rebut desenes de trucades i correus electrònic­s de persones que mostraven interès en la prova, i avui començarà la selecció dels voluntaris més idonis. En aquesta primera fase es triaran trenta persones de 18 a 39 anys que no hagin tingut la malaltia ni s’hagin vacunat, i les pròximes setmanes se’ls aniran inoculant dosis de la nova vacuna. Es tracta d’un assaig fase I/ II que estudiarà principalm­ent la seguretat i la tolerabili­tat d’aquesta vacuna, així com la seva immunogeni­citat i eficàcia com a objectius secundaris.

Després de l’avaluació d’un comitè independen­t de vigilància de les dades de seguretat d’aquests participan­ts, s’aniran administra­nt les dosis següents si no s’han detectat problemes de seguretat. Cada participan­t rebrà dues immunitzac­ions separades per 21 dies.

Posteriorm­ent, a l’octubre, es determinar­à quina és la dosi més adequada i es procedirà a elaborar un estudi amb moltes més persones en diferents centres sanitaris d’Espanya i, possibleme­nt, Portugal i Itàlia.

Sobre les caracterís­tiques de la vacuna, basada en dues proteïnes recombinan­ts, la investigad­ora principal de l’estudi, Lorna

Leal, en destaca el potencial en declaracio­ns a Efe, ja que s’ha dissenyat tenint en compte algunes de les noves variants del coronaviru­s “de més interès”, més enllà de l’original que va aparèixer a Wuhan (Xina).

Hipra pretén arribar a la comerciali­tzació el primer o segon trimestre del 2022. El laboratori ha elevat les previsions de producció de 400 a entre 600 i 900 milions de dosis anuals, una forquilla que es podria obtenir el 2022 si se superen tots els filtres previs a la sortida al mercat del producte.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain