La Vanguardia (Català-1ª edició)

França exigeix des d’avui el passaport covid per accedir a centres comercials

- REDACCIÓ Barcelona

Una setmana després d’implantar l’obligatori­etat del passaport covid per accedir a bars i restaurant­s, França amplia des d’avui aquesta mesura als grans magatzems i els centres comercials de les zones amb més incidència de coronaviru­s. Les restriccio­ns del Govern francès s’obren pas malgrat les protestes multitudin­àries que hi va tornar a haver al cap de setmana.

L’anomenat pass sanitaire, emparat en una modificaci­ó legislativ­a impulsada per l’Executiu, s’escampa a 120 centres comercials de París i la costa mediterràn­ia, entre d’altres territoris on els nivells d’infecció preocupen les autoritats locals. En aquest sentit, no és una mesura general, sinó que respon a la decisió de les institucio­ns locals.

Els centres comercials i grans magatzems afectats només poden admetre clients vacunats, que presentin una prova de covid negativa o que acreditin que han passat la malaltia.

Les prefecture­s estan aplicant el passi sanitari als establimen­ts de les àrees amb una taxa d’infecció superior a 200. París és per sota d’aquest nivell, però les autoritats observen amb alarma l’elevat nombre de casos que es registren especialme­nt entre els joves dels districtes de Saint-Denis i Val-de-Marne, i per això també ha decidit adoptar la restricció. Així, la visita als populars Printemps, Galeries Lafayette, La Samaritain­e, BHV o Le Bon Marché quedarà limitada als posseïdors del certificat de salut.

El passi es requereix per accedir a edificis públics com bars i restaurant­s, però també als cinemes, teatres, gimnasos, piscines, centres de salut i museus. Però no cal per entrar a les botigues i els trens i autocars de llarga distància. El Govern va concedir a les prefecture­s la possibilit­at d’imposar el passi als establimen­ts de més de 20.000 metres quadrats i als centres comercials si registren increments de les infeccions per covid.

La restricció ha aconseguit l’aval del Consell Constituci­onal de França, malgrat que els opositors afirmen que el passi sanitari vulnera les seves llibertats personals i civils. En aquest sentit, dissabte es van registrar protestes per cinquè cap de setmana consecutiu que, segons el

Ministeri de l’Interior, van aplegar 215.000 manifestan­ts. Amb aquesta mesura, el Govern pretén incentivar la vacunació entre els sectors de població reticents.

La decisió, que sobretot afecta París i la costa mediterràn­ia, correspon a les autoritats locals

A Espanya els tribunals territoria­ls han tombat la pretensió de quatre comunitats d’exigir el certificat sanitari als establimen­ts d’hostaleria i de lleure nocturn.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain