La Vanguardia (Català-1ª edició)

La poca oferta de protecció oficial, un altre problema

-

estalvis per poder comprar”, explica.

L’escalada de preus “inassumibl­es” per a molts joves i parelles que busquen el seu primer habitatge, sumada a l’auge de pisos d’ús turístic, que en quatre anys s’ha multiplica­t per dos a la comarca, i al fet que molts propietari­s prefereixe­n llogar per temporada “per evitar el desgast de la propietat” i treure un rendiment econòmic més elevat, a més de la gran escassetat de pisos de protecció oficial, està empenyent molts joves a buscar-se alternativ­es lluny de casa.

El cas de Clàudia Palmero no és excepciona­l. La Melania viu a Enveig, un municipi francès, a mitja hora del seu lloc de feina a la Molina. “El propietari em va voler apujar 100 euros el lloguer però no m’hopodia permetre”, explica. Enveig també ha estat la destinació de Judit Gibert i la seva família. “Per una casa de 100 m2, dos habitacion­s i jardí estem pagant 700 euros; a Catalunya hi ha portals immobiliar­is que fan pagar el mateix per 45 m2”, explica. La Judit ha viscut per partida doble la dificultat de trobar un lloc de residència: té problemes per trobar persones que vulguin treballar en un bar restaurant que acaba d’obrir. Alba Pérez, una de les seves empleades, assegura que l’única solució ha estat compartir una casa antiga amb tres persones més, per la qual paguen 1.100 euros.

La comarca del Berguedà es nodreix de veïns “expulsats” de la Cerdanya catalana. És el cas de Maria Escobet, de Bellver, que durant una temporada va viure en aquesta comarca abans de tornar al seu poble natal. “Hi ha molts pocs pisos de lloguer anual, als propietari­s els surt més bé llogar per temporada”, assenyala, i lamenta que els ajuntament­s no hagin fet prou promocions d’habitatge protegit. “Van molt tard”, es queixa. L’API Teresa Verquivall, de Llívia, afirma que aquesta

Preu mitjà de l’habitatge a la Cerdanya En euros per metre quadrat

Molts propietari­s volen lloguers de temporada i no de llarga durada per no “desgastar” les cases

La Cerdanya és, per darrere del Barcelonès, la comarca més cara en habitatge de segona mà

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Una promoció de cases d’obra nova a Bolvir
PERE DURAN / NORD MEDIA Una promoció de cases d’obra nova a Bolvir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain